Francia specialitások

nlc | 2001. Július 13.
Mai ajánlatunk zöldfûszeres leves vajas gombóccal, utána pedig túrós csuszát ajánlunk tepertõvel.

Zöldfűszeres leves vajas gombóccal

Hozzávalók:

100 g vaj
100 g zsemlemorzsa
3 tojássárgája
só, bors
őrölt szerecsendió
1 l tyúkhúsleves
150 g csirkemellfilé
1 csokor petrezselyem
5-6 lestyánlevél
10-12 citromfűlevél
3-4 szál bazsalikom
100 g sóska
1,5 dl tejföl
só, cayenne-i bors

Elkészítés:

A vajat habosra keverjük, beledolgozunk 2 evőkanál zsemlemorzsát, majd egyenként a tojássárgákat, végül a maradék zsemlemorzsát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük. Fóliával letakarjuk, és két órán át a hűtőszekrényben pihentetjük. A húslevest felforraljuk, egyben beletesszük a csirkemellfilét, és fedő alatt, mérsékelt tűzön tíz percig főzzük. A zöldfűszereket és a sóskát megmossuk, a leveleket lecsipkedjük a szárakról. A húst kivesszük a levesből, beledobjuk a zöldfűszereket, botmixerrel péppé zúzzuk. A tejfölt 2-3 evőkanál levessel elkeverjük, majd a leves egészéhez adjuk, felforraljuk, sóval és cayenne-i borssal ízesítjük. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe a vajas masszából mogyorónyi gombócokat szaggatunk, és gyöngyöző forralással tíz percig főzzük. A húst vékony csíkokra vágjuk, végül a vajas gombócokkal együtt a forró levesbe tesszük, és néhány fűszerlevélkével díszítve, azonnal tálaljuk.

Exit mobile version