A gyermekágyi idõszak

Dr. Sztanyik László | 2001. November 28.
Szülés után az addig erõteljesen megnövekedett méh viszonylag gyorsan visszafejlõdik. Hat hét alatt a gyermekágyi vérzés fokozatosan csökken, színe megváltozik: a kezdeti sötétvörösrõl egyre világosabb, hígabb és kevesebb lesz, mígnem az idõszak végére gyakorlatilag megszûnik.





Fontos, hogy a szülés után fokozottan ügyeljünk a tisztaságra. Ez megelőzheti a méhüreg és a gátseb gyulladását. Naponta többször kell az érintett területet lemosni, a távozó véres váladékot felfogni, és gondosan zárt helyre kidobni. Erre a célra ma már döntően nagy méretű betétek az elterjedtek, melyek nedvszívó-, és megtartó képessége megfelelő. 

Amikor a váladékozás csökken, és a hüvely-, gátsebek begyógyultak, szóba jöhet újra a tamponhasználat, de fontos a gyakori csere és a megfelelő méret megválasztása: érdemes kipróbálni nagyobb méretű tampont (pl. super plus), amit kifejezetten erős vérzésre vagy már szült nőknek ajánlunk.





Nem szoptató nőknél az első, menstruációhoz hasonló vérzés általában szülés után 6-8 héttel jelentkezik. Ezt még nem előzi meg tüszőérés, ezért ekkor még nem is eshetnek teherbe. Az első ovulációra a szülést követő 3.-4. hónapban lehet számítani. Ezért ettől az időtől kell fogamzásgátlásról gondoskodni. A rendszeres szoptatás hatására olyan hormonális változások jönnek létre, melyek a peteérést és a menstruációt megakadályozzák. Így általában a szoptatás ideje alatt rendszeres vérzés



nem jelentkezik. Amikor a csecsemőt kezdik elválasztani, már előfordulhat peteérés, és így teherbe esés is. Néha úgy is, hogy a szoptató édesanya még nem is menstruált szülést követően. Szoptatás alatt jelentkezhet kis mennyiségű, ún. áttöréses vérzés is, mely ártalmatlan, és szinte mindig gyorsan elmúlik.
Exit mobile version