Menstruációs higiénia

Dr. Sztanyik László | 2001. November 28.
A menstruáció, bár régebben havibajnak is nevezték, nem betegség, hanem élettani folyamat, mely a nõi szervezet hormonális változásaira adott egyik válasznak tekinthetõ. Ennek ellenére figyelmet érdemel, mivel bizonyos higiénés életmód-változások betartását teszi szükségessé.




A menstruáció ideje alatt a szeméremtestet naponta többször ajánlatos lemosni, a folyamatosan szivárgó vér felfogásáról gondoskodni kell. Hüvelyöblítést nem szabad végezni, mivel ilyenkor a méhnyakon keresztül bemoshatunk a hüvelyben mindig jelenlévő baktériumokból a méh üregébe is. A nemi élet ugyanezen okok miatt kerülendő, bár ritkán észlelünk fertőzést a menstruáció alatti coitust követően.

A vérzés felfogására korábban a vatta volt az egyetlen megoldás. Napjainkra komoly iparággá nőtt a higiénikusabb tampon- és betétgyártás. Mint tudjuk, az előbbi egy hüvelybe helyezhető nedvszívó rudacskát jelent, az utóbbi a szeméremtest elé, a fehérneműbe helyezett nedvszívó lemezt.





Mindkettőnek fontos tulajdonsága, hogy nemcsak felszívja, hanem meg is tartja a menstruációs váladékot. Cseréjük még a teljes átázás előtt történjen meg! Tampon ne legyen a hüvelyben nyolc óránál tovább, különben fertőzés forrása lehet. Különböző méretekben és formákban kaphatók. Bővebb vérzés felfogására a nagyobb, kis mennyiség felfogására a kisebb választandó. Hüvelytampon esetében ez természetesen függ a hüvely-, illetve szűzlány esetében, a szűzhártya tágasságától. Kis méretű tampont sokszor még nemileg érintetlen lányok is használhatnak.Mindkét választás megfelelő, függ az egyén szokásától, életmódjától, korától, és attól, hogy környezetében mit tapasztal.
Exit mobile version