A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk.
Részletes leírás
A magyar turista bizony alaposan összezavarodhat, ha nyaralásra szánt drachmái egy részét étteremben költené el. Bár már sok helyen kaphatunk magyar nyelvû étlapot, ez néha csak humorforrásként alkalmazható. Helyette álljon itt néhány étel leírása a teljesség igénye nélkül.
Kolokitholuluda (tökvirágok) – A cukkíni virágját kétféle görög sajttal megtöltik, egy vízből, lisztből, sörből, sóból, borsból készült pépbe mártják, és forró olajban megsütik.
Szkordalia (fokhagymapép) – Krumplipüré, amelyhez zúzott fokhagymát, hagymát, olajat, sót, borsot kevernek. A szkordalia nélkülözhetetlen bákáliárosz nevű görög hal fogyasztásához.
Szaganaki
Szaganaki – Sült görög sajt (kaszeri, graviera, kefalotiri stb.). Ugyanez a neve egy görög sajtból és garnélarákból készült ételnek is, amit kétféleképpen is tálalnak, paradicsom-, vagy más szósszal.
Szupiesz kraszatesz (boros tintahal) – Tintahal hagymán, fokhagymán pirítva, vörösborral, sóval, borssal, babérlevéllel ízesítve, és egy kis aprított paradicsommal.
Piték
Tiropita
Tiropita (sajtos pite) – Többféleképpen is készítik, tájegységenként is változó, de az alap mindenhol ugyanaz. Rétestészta valamilyen görög sajttal megtöltve. Sokszor többféle sajttal is megtöltik, de van ahol, tojást is kevernek a töltelékbe, vagy tejet, tejfölt, lisztet, grízt stb. és persze mindig sóval, borssal ízesítik.
Spanakopita (spenótos pite) Ugyanúgy készül, mint a tiropita, de a töltelék más: Spenót (párolt), petrezselyem, kapor és más zöldségek, tojás, reszelt fetasajt, só, bors.
Lahanodolmades – Káposztalevél rizzsel, sóval, borssal, köménnyel, fűszernövényekkel megtöltve. Lassú tűzön főzik meg, olívaolajat és citromlevet adnak hozzá.
Dolmades
Dolmades – Káposztalevél helyett szőlőlevelek megtöltve.
Gemiszta – Töltött paradicsom, paprika, padlizsán, cukkini vagy krumpli. A belsejét kikaparják és megtöltik. A töltelék: rizs, apróra vágott hagyma és paprika, zöldségekkel, fűszerekkel és olaj. Gyakran darált húst is tesznek bele.
Muszaka– Tepsiben, egy réteg sült padlizsán, krumpli és cukkiniszeletek, egy réteg megpirított ízesített darált hús, és fölötte besamelkrém.
Paszticio – A makarónitésztát megfőzve, ízesítve, vajjal, tepsiben elhelyezik, fölé egy réteg ízesített darálthús kerül a tetejére besamelkrém.
Édességek
Kataifi – Tepsiben készült sütemény. Egy görög tészta, ami nálunk nem található, de a cérnametélthez hasonlítható. Reszelt mandulával töltik meg, vaníliával vagy fahéjjal ízesítve, sok sziruppal leöntve fogyasztják.
Ravani – Mézes édesség, amihez vajat, tojást, lisztet vagy grízt, citromreszeléket és vaníliát használnak.
Baklavasz
Galaktobureko – Szirupos édesség. Vajazott réteslap, krémmel megtöltve (a krém: tej, vaj, tojás, liszt vagy gríz, vaníliaaroma).
Lukumádesz – Kelt tészta víz, liszt, só, kevés cukor, élesztő felhasználásával. Kis tésztagolyócskákat sütnek meg belőle forró olajban. Mézzel meglocsolva, fahéjjal megszórva tálalják.
Baklavasz – Mézes édesség. Réteslap darált dióval, fahéjjal, szegfűszeggel, friss vajjal megtöltve. A sziruphoz cukrot és mézet használnak.