Csokoládés kuglóf

jancsi bá | 2002. November 16.
Édes falatok a vasárnap délutáni teához. Garantáltan elvarázsol minden férfit!

Hozzávalók

a tésztához:






• 500 g liszt
• 100 g porcukor
• 30 g élesztő
• 3 dl tej
• 100 g vaj
• 5 db tojássárgája
• 70 g kakaópor
• 1 db citrom héja
• só

• a szóráshoz: 100 g liszt
• a kuglófforma kenéshez: 30 g vaj
• a tetejére: 20 g vaníliás cukor


Elkészítése

Két dl langyos tejjel, az elmorzsolt élesztővel, kevés cukorral és kétszáz gr liszttel lágy kovászt készítünk. Tetejét liszttel meghintjük, és konyharuhával letakarva meleg helyen 20-25 percig kelesztjük. Közben a vajat a maradék porcukorral, a tojások sárgájával és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Ehhez adjuk hozzá a kovászt, a maradék langyos tejben feloldott sót, a reszelt citromhéjat és a lisztet. Az egészet simára keverjük, jól összedolgozzuk. Tetejét liszttel beszórjuk, letakarjuk, és a tésztát 20-30 percig kelesztjük. Közben a kuglófformát kivajazzuk, és belisztezzük. A megkelt tészta felét a kakaóval összegyúrjuk, mindkét tésztadarabot henger alakúra formázzuk, és lazán összefonjuk, majd a forma nagyságától függően egy vagy két formába helyezzük. Vigyázzunk, hogy a kuglófformát csak kétharmad részig töltsük, majd 15-20 percig kelesztjük. Előmelegített sütőbe tesszük a formát, kb. 15 percig sütjük 200 fokon, majd közepes lánggal 180 fokon 30 percig. A megsült kuglófot kihűlés után vaníliás porcukorral meghintjük, vagy bevonhatjuk csokoládéval.
Exit mobile version