Tojásfõzési fortélyok

nlc | 2003. Április 19.
Ahányan vagyunk, annyiféle képpen szeretjük a fõtt tojást: angolosan, “véresen", mások teljesen átfõve. Az alábbiakban kis segítséget nyújtunk, hogy a kívánt eredményt elérd.

A hűtőben tárolt tojást időben vegyük ki, hogy szobahőmérsékletıre felmelegedhessen. Máskülönben nem fő át, és sárgája nyers marad. Főzés előtt a tojást meleg vízben alaposan mossuk meg. Ha a tompább végén héjába lyukat fúrunk, nem reped meg.

Lágy tojás: 





A nyers tojást evőkanállal, óvatosan tegyük forrásban lévő vízbe. Közepes méret (40 gramm) esetén 3 1/2 perc alatt viaszpuhaságú lesz. Ha 4 percig főzzük, a sárgája még folyékony marad, de a fehérje megkeményedik. A legtöbben így szeretik a lágy tojást. Mivel hamar kihül, közvetlenül fogyasztás előtt készítsük el, vagy takarjuk le konyharuhával, esetleg fóliával. A hegyesebb végén késsel lefejezhetjük, vagy az összetört héjat körömmel lecsipegethetjük. Ha a lágy tojást tartóban rakjuk az asztalra, sárgája nem csöpög az abroszra, a lefejtett héjat pedig a tartó aljába rakhatjuk. Sóval, borssal fıszerezhetjük.






Kemény tojás:


A szobahőmérsékletı tojást tegyük vékony falú lábosba vagy fazékba, és öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy bőven ellepje. Adjunk hozzá literenként 1 evőkanál sót, és fedő alatt forraljuk fel. A tojás ettől számítva 8-10 perc alatt fő keményre. 







Tisztítás:

A megfőtt kemény tojásról öntsük le a forró vizet, és engedjünk rá hideget. Lehűtve könnyebben el tudjuk távolítani a héját. Ha a víz alatt kanállal kissé megrepesztjük, majd 5 percig a hideg vízben hagyjuk, egyszerűbben leválasztható a héja.






Ízesítés, felhasználás:


A só, a bors, a mustár, a torma különösen jól illik a kemény tojáshoz, amely felhasználható salátákhoz, szendvicsekhez. Feltétként főzelékekhez kínálhatjuk. Mustáros krémmel megtöltve, majonézzel és aszpikkal bevonva hidegtálak alkotórésze. Festett héjú kemény tojásból húsvéti asztaldekorációt vagy ajándékot készíthetünk a locsolóknak.



Tápanyag és energia

A tojás fogyasztása igen egészséges, mert rendkívül gazdag a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjében. Az egyik legkönnyebben emészthető élelmiszer.


Mit tartalmaz 1 tojás?





• energia 68 kcal
• fehérje 5,4 g
• zsír 4,8 g
• szénhidrát 0,3 g
• A-vitamin 0,44 mg
• D-vitamin 0,024 mg
• B1-vitamin 0,05 mg
• B2-vitamin 0,248 mg
• kálium 106 mg
• kalcium 40 mg
• foszfor 235 mg
• koleszterin 190 mg
Exit mobile version