Hova lett a libidó?

dr. Bede Zsuzsa | 2003. Szeptember 13.
A kérdésre roppant nehéz felelni, pláne, ha nem ismerjük a részleteket! Nos, talán vegyük most a nõket, nemcsak az udvariasság miatt, hanem mert egy nõi lapban erre talán jobban kíváncsi az olvasó.




Válasszuk külön azokat az eseteket, amikor sosem volt szexuális vágya a nőnek. Ezek a legkomplikáltabbak, aminek gyökerei a gyerekkorra nyúlnak vissza, és a nem megfelelő pszichoszexuális fejlődéssel vannak összefüggésben. A terápiás beszélgetések során feltárhatók azok a környezeti hatások, amik elvették a lány minden kedvét a nemiségtől. „A férfiak mindig azt akarják”, „Kurva lesz belőled, ha így folytatod”, vagy „Az apám felpofozott , amikor az első randiról jöttem haza”, stb. Mindezek tipikus mondatok, amiknek szerepük lehet a nyílódzó szexuális késztetés elfojtásában.





A pszichoszexuálisan érett nőknél is megszűnhet, csökkenhet vagy időnként hiányozhat a libidó. A nők nem értik, miért nem éreznek nemi vágyat, miközben szeretik a férjüket, barátjukat. Ha rákérdezek, hogyan éreznek irántuk, és tényleg elgondolkodnak, gyakran kapok ilyen választ: „Mintha a bátyám, testvérem lenne…” Ezt nem ritkán azoknál a még fiatal pároknál tapasztaltam, akik nagyon fiatalon, tiniként „jöttek össze”. Rendszerint így, még szűzen próbálgatták a szexet, és 6-7 év múlva is csak a húszas éveikben járnak. „Mindenben megértjük egymást, csak a szexet nem kívánom” –hangzik a szájukból.





A lányok az évek során nővé válnak, de a mellettük férfivé érett fiút nem veszik észre. Így nem csoda, ha az ágyban sem hatnak rájuk!

A partnerrel kapcsolatos egyéb problémák is okozhatnak libidócsökkenést. Ilyenek: a tapasztalatlanság, figyelmetlenség, a korai magömlés, potenciazavar. „Már többször is mondtam, hogyan jó nekem, de hiába.” „Csak magával törődik, rám fordul, lefordul, és kész!” „Mire nekem jó lenne, már vége, kár belekezdeni!”





A nők kevésbé tudják elválasztani a szexualitást a szerelemtől, az érzelmektől. Szexuális vágyuk szoros összefüggésben van azzal, hogy a partnert érzelmileg teljesen elfogadják-e. Ugyanezt várják el a férfiaktól is, akik pedig sokszor reagálnak már a fizikai ingerekre is. Egy apró veszekedés napközben nem gátolja a férfi szexuális vágyait. A nő azt kívánja, hogy a férfi ne csak „azt” akarja tőle, a párja egész napi viselkedését, magatartását számon tartja. Nem felejt, s az asztalnál kapott sérelmekért az ágyban áll bosszút. Ez a bosszú nem minden esetben tudatos, néha egy apró mozdulat is elég, hogy a férfi kezdeményezését elutasítsa.





Végül egy konkrét életszakaszt említek meg, méghozzá azt, ami a legtöbb nő nőiségének kiteljesedése: az anyaság, pontosabban a terhesség és a szülés utáni időszak. Sok nő életét, problémáját megismerve találkoztam azzal a jelenséggel, hogy a házaspár szexuális élete a gyerek, gyerekek születése után már nem állt vissza.

(Az egy más helyzet, ha sose volt élvezetes számára a nemi élet!) Egy ideig érthető ez, hisz a terhesség, szülés megviselheti a nő szervezetét.





A több hónapos, éves kihagyást már súlyos hiba nem észrevenni! Akinél a szexuális élet fő célja a gyerek volt, akkor érthető, hogy a baba megszületése után megszűnik a motiváció, így eltűnik a libidó is. Az már sokkal ismertebb jelenség, hogy a kisbaba körüli tevékenységek, az új élethelyzet fárasztó a mama számára, és ilyenkor eszébe sem jut a szex.





A nagyon lelkes mama hajlamos lehet belefeledkezni az „anyaszerepbe”, míg a másik „női szerepéről” elfeledkezik. Teheti annál inkább is, mert a babával való foglalatosságok nemcsak energiát vesznek el tőle, hanem érzelmileg „kielégítik” őt.
A szoptatással még a testi érintkezést is megkapja, ezért is veheti kevésbé észre, hogy már hónapok óta nem szerelmeskedett a férjével. Nem véletlen, hogy az „elhanyagolt” férjek külső kapcsolatainak egy része pont ebben az élethelyzetben alakul ki. Hölgyek, érdemes erre odafigyelni!

Megcsalatva lenni szörnyű rossz dolog, pláne akkor, amikor a szülés után a test még nem az igazi, a mellet a kicsi birtokolja, és amikor pont azt érezzük, hogy mindent a közös babáért teszünk!
Exit mobile version