Nyárias színek

Pannonhegyi Katalin | 2005. Május 25.
Ha valaki egyedül költözik új lakásba, a lakberendezõjének egyszerû a dolga, hiszen egyfajta ízlést kell szem elõtt tartania. Ám ha több emberhez kell alkalmazkodni, akkor szükséges a kompromisszumkészség.






Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

 
Mátrai Gabriella lakberendező ezúttal két különböző kívánságot, az egyszerű, mértani formavilág megteremtését és a meleg, barátságos színek használatát egyeztette össze sikeresen.
Amikor a fiatal pár megvásárolta az új építésű, budai társasházi lakást, azt gondolták, hogy az csupán apróbb korrekcióra szorul. Szerették volna a szép, sokablakos teret úgy átszabni, hogy még egy gyerekszobát is kialakítsanak. Mátrai Gabriella lakberendezőt tanácsadásra kérték fel, ám hamar kiderült, hogy nagyobb átalakításra lesz szükség. Falbontással, új válaszfalak felhúzásával kezdődött, és a terek kialakításakor nagy volt az egyetértés. A stílus és a színvilág meghatározásakor, a berendezés tervezése közben azonban kiderült, hogy férj és feleség bizony egészen másképpen gondolkodnak új otthonukat illetően. Míg a háziasszony a minimál visszafogott formavilága, szögletessége, egyszerűsége iránt vonzódott, addig a ház ura meleg színeket, lágy formákat szeretett volna látni maga körül.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

A tervező segítségével mindkét kívánság megvalósult, természetesen kölcsönös engedmények, kompromisszumok árán. Tanúsítja ezt a végeredmény: a kellemes, élénk színekkel kevert modern bútorok és az egységes stílus, mindegyik helyiségben külön arculattal. A lakás báját és otthonosságát leginkább az ötletek, részletbeli finomságok adják. Így az előszobában lévő, zöldre festett, spottal megvilágított falfülke, amelyben mindig az adott évszaknak, ünnepnek megfelelő virágcsokor, dekoráció díszeleg. Kedves apróság, amely azonban meghatározza a belépő hangulatát. Nem drága megoldás, mégis roppant dekoratív a nappali falán kialakított látványelem is: a hófehér kanapé mögötti falat bordóra festették, és két bükkfa téglalapot erősítettek rá, függőlegesen egymás mellett. Ezek egy kis üvegpolcot fognak közre, a falapok pedig két festmény hátteréül szolgálnak. A kompozíció szimmetriát teremt, ugyanakkor „berendezi” az üres falfelületet.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
Legmeghatározóbb elemei a lakásnak természetesen a színek, amelyeket ugyancsak hosszas egyeztetés után választottak ki. A nyár árnyalatai köszönnek vissza itt: sárgás és zöld kombinációk, melyek napszaktól és fényviszonyoktól függően változtatják tónusukat. Bátor és vidám kontrasztot ad itt a bordó alkalmazása, s az egész együtt kiegyensúlyozott és harmonikus. Az egységesség érzetét a minden helyiségben megjelenő bükk sárgás-semleges árnyalata is biztosítja – a beépített, illetve készen vett bútorok és a parketta is ebből az alapanyagból készültek. A nappalival egy légterű konyha minimál ihletésű bútorait bükk-korpusszal, fehér ajtófrontokkal gyártották az Opál Konyhastúdióban. A beépítés világosnak és tágasnak mutatja a teret. Illik hozzá a szintén világos, olasz Calligaris étkezőbútor és a fehér Natuzzi bőrgarnitúra is.

Exit mobile version