Gyümölcskúrák

Kaufmann Zsuzsanna | 2001. Április 10.
Egyre ismertebbek és népszerûbbek a különbözõ tisztító- és böjtkúrák azok körében, akik szeretnének minél egészségesebben élni. Ilyenkor tavasszal természetes igényként jelentkezik bennünk a vágy egyfajta tisztulásra, tisztításra.

A szervezetben felhalmozódott méreg- és salakanyagoktól megszabadulhatunk egy megfelelően összeállított diétával. Fontos azonban, hogy mielőtt belekezdünk, szerezzünk pontos ismereteket a tisztítókúra szabályairól. A kellő hozzáértés nélkül végzett böjtkúra veszélyeket rejt magában, még az egészséges ember számára is. Krónikus betegségben szenvedők feltétlenül kérjék ki orvosuk vagy egy orvos-természetgyógyász tanácsát, és a kúrát az ő útmutatásuk, felügyeletük alatt végezzék!

Gyümölcs-, zöldség-, és lénap

Az egyik legegyszerűbb, legkellemesebb és mindenki által elvégezhető tisztító, regeneráló módszer a heti rendszerességgel beiktatott gyümölcs-, zöldség-, és lénap.

Nevezzük ki a hét egyik napját, amikor csak gyümölcsöt, zöldséget, illetve ezek préselt levét fogyasztjuk, mellette sok ásványvizet és gyógyteát. Az ajánlott zöldség/gyümölcsmennyiség egy-másfél kilogramm. Hogy ebből mennyit eszünk meg gyümölcs illetve zöldség formájában, és mennyit kipréselve, azt mi dönthetjük el.

Folyadékból a javasolt mennyiség kb. 3 liter, ami a gyógyteán és ásványvízen kívül magában foglalja a fent megadott zöldség-, illetve gyümölcsadagból készített préslét is.

Fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, mivel ez segíti a káros anyagok kimosását, amit még fokozhatunk azzal, ha méregtelenítő hatású teákat (például csalán, zsurló, gyermekláncfű, katáng, kutyabengekéreg keveréke) is iszunk.

A heti rendszeres gyümölcsnap tartása javítja az anyagcserét, segít eltávolítani a salakanyagokat, jótékonyan hat az idegrendszer-, a keringési rendszer-, és a bőr állapotára, valamint fokozza a szervezet ellenálló képességét. Lehetőség szerint igyekezzünk minél többféle hazai idénygyümölcsöt fogyasztani.

A böjtkúra során zöldségfélék közül ajánlott a répa, cékla, zeller, burgonya, illetve a belőlük készült préslé, és ezen levek keveréke. Ügyeljünk arra, hogy a gyümölcs és zöldség egészséges és vegyszermentes legyen. A készen kapható levek helyett előnyösebb, ha mi magunk készítjük el gyümölcscentrifuga segítségével, és minél hamarabb, lehetőleg 20 percen belül, lassan kortyolgatva meg is isszuk.

Exit mobile version