Együnk almát!

nlc | 2001. Április 11.
Bár az alma hétköznapi gyümölcs, mégis kifejezetten népszerû. Kb. 7000 fajtája nõ világszerte. Íme, néhány tipp a természetes, édes ínyencséghez.

Az alma sok fajtája hosszú életű. A friss, teljesen egészséges, nagy gonddal kezelt, hideg környezetben tárolt gyümölcs kb. 6 hétig marad friss.

Az alma nagyon egészséges. Az Amerikai Földművelődési Minisztérium adatai szerint egy közepes nagyságú almában nincs semmi zsír, nincs koleszterin, nincs nátrium, és csak 8 kalóriát tartalmaz. Az alma kiválóan beépíthető a diétás étrendbe, mivel nagy a rosttartalma. Ezen kívül sok A-, C-vitamint tartalmaz, valamint vasat és folsavakat.





Tippek:

1. Amikor almát vásárolunk, ügyeljünk a következőkre: a gyümölcs legyen elég kemény, vagyis amikor megnyomjuk, ne horpadjon be. Az ütődött, sérült almák kevesebb ideig tarthatók el.

2. Az alma könnyen felveszi az erős szagokat, ezért tárolásánál figyeljünk arra, hogy ne rakjuk átható szagú étel – például fokhagyma vagy vöröshagyma – mellé.

3. Az alma etiléngázt bocsát ki, ami nem veszélyes, ám az ételek és a leveles zöldségek gyorsabban megrothadnak tőle. Ezért az almát külön helyiségben tároljuk, vagy műanyag dobozban tegyük a hűtőbe.

4. A felvágott, meghámozott alma megbarnulását megakadályozhatjuk, ha citromlébe mártjuk.

Végezetül egy almás recept:

Almaszószos teasütemény

Hozzávalók:






• 1/2 kanál margarin
•  3/4 pohár barnacukor 
•  1 tojás 
•  1 pohár liszt
• 1/2 teáskanál fahéj 
•  1 teáskanál sütőpor 
•  1/4 teáskanál só 
•  3/4 csésze almaszósz 
•  1 csésze zabkása 
•  1/4 csésze szóda 
•  mazsola 
•  dió

Egy nagy tálban összekeverjük a margarint, a barnacukrot, és a tojást. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a fahéjat, a sütőport, a szódát és a sót, majd az előbbihez adjuk. Az almaszósz 1/3-át, majd a zabkása 1/3-át, majd kevergetés közben fokozatosan a maradékot is belekeverjük. Hozzáadjuk a mazsolát, a diót, majd a tésztát formába öntjük, és 350 fokon 25-30 percig sütjük.
Exit mobile version