Kineziológia

Dr. Varju Márta | 2001. Május 31.
Az USA-tól Japánig a világ minden részén ismert az a módszer, mely már hazánkban is egyre nagyobb teret hódít a lelki egészség helyreállításában - ez a kineziológia.

Mi az a kineziológia?

A kineziológia egy új – de ősi kínai ismereteken alapuló -, egyedülálló módja a stressz kezelésének és a lelki egészség fenntartásának. Olyan személyiségfejlesztő, természetfeletti módszer, melynek lényege a test energetikai egyensúlyának helyreállítása. A kineziológus izomteszteléssel dolgozik, ennek segítségével felderíthetők azok a traumatikus élmények – a fogantatásig visszamenőleg, melyek feldolgozatlanul maradtak, elfojtódtak, így negatív hatással vannak jelenbeli életünkre. A kineziológia kifejezés a görög kinesis, mozgás szóból ered. Orvosi értelemben az izmok és a testmozgás tudományát jelenti. A kineziológia – mint holisztikus egészségügyi rendszer – az önbizalom, az öngyógyítás, önfejlesztés lehetőségét, eszközeit adja kezünkbe.

Milyen bajokkal fordulhatunk kineziológushoz?

A kineziológia eredményes a stressz okozta bajoknál: allergiánál és a fizikai betegségek széles körénél, önértékelési zavaroknál, viselkedészavaroknál, depressziónál, szenvedélybetegségeknél, tanulási problémáknál, diszlexiánál; párkapcsolati és kommunikációs gondoknál stb.

A kineziológiai kezelés

A kineziológiai kezelés során a kórelőzmény ismerete után meghatározzuk a jelenlegi gondot. Ezután izomteszteléssel megkeressük azokat az életkorokat, melyek hasonlóságot-azonosságot mutatnak a jelenbeli gonddal, s egymásra fűzve eredményezték a jelenbeli baj kialakulását. Ezekre az eseményekre nem kell tudatosan emlékeznie a betegnek, elég ha a tudatalatti tárolja. A gyógymód oldási technikáiból teszteléssel választják ki a azt, amellyel a negatív stresszeket a lehető leggyengédebb módon távolítják el a testből és az elméből. Egészében a kineziológiai kezelés egy hatalmas kaland, mely végigvezet életünkön, az önmegismerés és az önmagunkra találás útja. Korrekciók: vizuális, imaginációs technikák, fényhatások, drágakövek, csakragyógyászat, meridián-energia korrekció, manuálterápiához és akupresszúrához hasonló technikák.

Izomtesztelés

Az izomtesztelés alapja az agy és az izmok közötti kölcsönhatás, kapcsolat. Az izomtesztelés során tapasztalt izomerő változás megbízható tájékoztatást ad a tesztelő (kineziológus) által feltett kérdésre. Izmaink lekapcsolnak – elgyengülnek – bármely kellemetlen érzés, emlék hatására. Mély szinten valamennyi tapasztalat benne van a test és agy memóriájában, és rendezésre vár. A kineziológiai izomteszt segítségével lehetőségünk van lehívni ezeket az információkat, felderíteni és kijavítani a működési zavarokat. Segítségével oldhatók a múltbéli, a jelenlegi és a jövőben jelentkező potenciális problémák, felderíthetők azok a traumatikus élmények – a fogantatásig visszamenőleg -, melyek feldolgozatlanul, elfojtva negatív hatással vannak jelenbeli életünkre. A tesztelés során a kineziológus gyengéd nyomást gyakorol a tesztelt személy kinyújtott alkarjára. A kar vagy “erős tartás”, vagy “elgyengülés” választ ad a feltett kérdésekre, az érzelmi vagy fizikai stressz tesztelésre. Izomteszteléssel direkt kérdéseket intézhetünk a kliens “belső tudásához”, és egyenes igen/nem válaszokat kapunk. Hasonlóan működik, mint egy hibakereső készülék.

Hivatalos gyógymód

Magyarországon a kineziológia hivatalos egészségügyi tevékenység, jogszabályi keretek között történik az állami vizsgáztatás. Kizárólag ÁNTSZ működési engedéllyel rendelkező vizsgázott kineziológusok dolgozhatnak hivatalosan. Mára 120 végzett szakembere van az országnak.

Exit mobile version