Elhízás – ok nélkül?

Török Andrea | 2002. Október 01.
Hazánkban a lakosság hatvan százaléka küszködik súlyproblémákkal. Legtöbbször a helytelen táplálkozási szokások, a mozgásszegény életmód és az alkati tényezõk "felelõsek" a fölös kilókért, de elõfordul, hogy hormonproblémák állnak az elhízás hátterében.





– Dél-Bánátból érkeztünk Magyarországra, közvetlenül a háború befejezése után – meséli Éva. – Csak akkor vizsgáltattam ki magam. Korábban arra gondoltam, a stressz miatt nem esem teherbe. Mérhetetlen szegénységben éltünk, egyik napról a másikra. Hol volt munkám, hol nem – akárcsak a férjemnek. Aztán kitört a háború. Tibort – mivel az egyik szemére gyakorlatilag nem lát – szerencsére nem vitték el, de az öcsémet és a nagybátyámat igen. Hónapokig rettegtünk, vajon visszatérnek-e. A tíz-tizenöt kilós hízást ugyancsak a stressz számlájára írtam. Amiatt, hogy a menstruációm mind ritkábban jelentkezett, szintén nem aggódtam: soha életemben nem jött meg időben… 1999-ben jöttünk át Magyarországra. Tibornak sikerült állást szereznie, és találtunk egy szép, de viszonylag olcsó albérletet is, hála itt élő rokonainknak. Akkor már harmincéves voltam, mindenképpen szülni szerettem volna. A családorvos küldött el a Semmelweis Egyetem Nőgyógyászati Klinikájára, ahol megállapították: meddőségemet hormonzavar okozta.

A policisztás petefészek szindróma öt-tíz százalékos gyakorisággal fordul elő a fogamzóképes nők körében. A hormonzavarok közül leggyakrabban ez a rendellenesség okoz elhízást.

– A betegséget részben a pajzsmirigy működési elégtelensége, részben a mellékvesekéreg hormontermelő zavara, részben szénhidrát-anyagcserezavar okozza – mondja dr. Szendei György szülész-nőgyógyász, endokrinológus, a SOTE I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának osztályvezető főorvosa. – A betegek nagy részénél inzulinrezisztencia, azaz az inzulin iránti érzéketlenség alakul ki. A súlynövekedés mellett hajhullás, fokozott szőrnövekedés jelentkezik, az arcbőr zsírosodik, pattanásos lesz, rendszertelenné válik a menstruáció, akár el is maradhat. A meddőség hátterében nagyon gyakran ez a probléma áll. Speciális, a női szervezetben is jelen lévő androgén hormon hatását ellensúlyozó, egyben fogamzásgátlóként is használatos gyógyszerekkel helyreállítható a huszonnyolc napos ciklus. Ezzel párhuzamosan a súlytöbblettől is megszabadulnak a hölgyek.


Az endokrin rendszer (belső elválasztású mirigyek) elhízást okozó működési zavarairól bővebben olvashatsz a Családi Lap októberi számában.

Exit mobile version