A vércsoport alapján felvázolja azt is, ki milyen betegségre fogékony, és milyen mozgástípus ajánlatos számára. A mozgásban, az ajánlott sportágak kiválasztásában is alapul kell venni a vércsoportot. A 0-ás, az A és B vércsoportúaknak az olyan sportágakat ajánlják, amelyek kitartást igényelnek. Ilyenek az aerobik, a futás és a biciklizés. A 0-ás vércsoportúak számára szintén ajánlottak a verseny- és küzdősportok. A lazító sportok – mint a jóga vagy a túrázás – inkább az AB vércsoportúaknak valók. A diéta kidolgozója szerint Afrikában élő őseink 0-ás vércsoportúak voltak. Vadászó, gyűjtögető életmódot folytattak, majd a földművelő életmódra áttérve alakult ki az A vércsoport. A hidegebb tájak felé vándorolva jelent meg a B vércsoport, s csak mintegy ezer évvel ezelőtt, az új népvándorlás, az A és B vércsoportú emberek keveredése során alakult ki az AB vércsoport.
Az evolúciós fejlődés szakaszait alapul véve, a 0-ás vércsoportú embereknek a húsban gazdag (kivéve a disznóhúst), tejben, tejtermékben és gabonafélékben szegény étrend ajánlatos. A burgonya és a hüvelyesek néhány fajtája is negatív hatású. Az A-s vércsoportúak nehezebben emésztik a húsféléket, mint a 0-áshoz tartozók, ezért nekik elsősorban a szénhidrát, a vegetáriánus étrend javasolt. Elsődleges fehérjeforrásuk a szója. Kerülniük kell a burgonyát, egyes hüvelyeseket, valamint a paradicsomot. A B-s vércsoporthoz tartozók a mindenevők. Jól hasznosítják a tejet, tejterméket, halat, a zöldségek többségét, a húst – kivéve a szárnyasok egy részét –, de kerülniük kell a kagylókat, rákokat, a burgonyát, lencsét, kukoricát ugyanúgy, mint a búzát és a rozst.
Az AB-s vércsoportúak étrendje az A és B vércsoportúak számára ajánlott ételek keverékéből áll. Főleg a halak, tej és tejtermékek ajánlottak számukra, valamint a zöldség, gyümölcs fogyasztása.
(Receptajánlatokat és a diétáról szóló szakvéleményt olvashatnak a Családi Lap januári számában)