Vércsoportdiéta

nlc | 2002. December 01.
Mindenki esküszik valamilyen diétára, amitõl lefogyott, a súlyát tartani tudta, vagy éppen csak jól érezte magát. Néhány éve új slágertéma került elõtérbe: a vércsoportdiéta. Lássuk, valóban megtaláljuk benne a minden "diéták diétáját", netán káros lehet, vagy csak egy táplálkozási mód a sok közül?




A vércsoportdiétának akadnak hívei és ellenzői ugyanúgy, mint a többi módszernek. Feltalálója, az édesapja nyomdokait követő amerikai dr. Peter d’Adamo 1996-ban megjelentetett könyvében kifejti: minden embernek a vércsoportja határozza meg, mely élelmiszereket fogyaszthat. A természet-gyógyász orvos alaptézise, hogy egy adott vércsoport szerint az élelmiszereknek három csoportja van: ideális, káros és probléma-mentes. Ha olyan táplálék kerül a szervezet-be, amely nem tesz jót, anyagcserezavar és betegség lesz a következménye. Ezért a különböző vércsoportokhoz – A, B, AB és 0 – tartozó embereknek különböző táplálékokat kell fogyasztaniuk.

A vércsoport alapján felvázolja azt is, ki milyen betegségre fogékony, és milyen mozgástípus ajánlatos számára. A mozgásban, az ajánlott sportágak kiválasztásában is alapul kell venni a vércsoportot. A 0-ás, az A és B vércsoportúaknak az olyan sportágakat ajánlják, amelyek kitartást igényelnek. Ilyenek az aerobik, a futás és a biciklizés. A 0-ás vércsoportúak számára szintén ajánlottak a verseny- és küzdősportok. A lazító sportok – mint a jóga vagy a túrázás – inkább az AB vércsoportúaknak valók. A diéta kidolgozója szerint Afrikában élő őseink 0-ás vércsoportúak voltak. Vadászó, gyűjtögető életmódot folytattak, majd a földművelő életmódra áttérve alakult ki az A vércsoport. A hidegebb tájak felé vándorolva jelent meg a B vércsoport, s csak mintegy ezer évvel ezelőtt, az új népvándorlás, az A és B vércsoportú emberek keveredése során alakult ki az AB vércsoport.

Az evolúciós fejlődés szakaszait alapul véve, a 0-ás vércsoportú embereknek a húsban gazdag (kivéve a disznóhúst), tejben, tejtermékben és gabonafélékben szegény étrend ajánlatos. A burgonya és a hüvelyesek néhány fajtája is negatív hatású. Az A-s vércsoportúak nehezebben emésztik a húsféléket, mint a 0-áshoz tartozók, ezért nekik elsősorban a szénhidrát, a vegetáriánus étrend javasolt. Elsődleges fehérjeforrásuk a szója. Kerülniük kell a burgonyát, egyes hüvelyeseket, valamint a paradicsomot. A B-s vércsoporthoz tartozók a mindenevők. Jól hasznosítják a tejet, tejterméket, halat, a zöldségek többségét, a húst – kivéve a szárnyasok egy részét –, de kerülniük kell a kagylókat, rákokat, a burgonyát, lencsét, kukoricát ugyanúgy, mint a búzát és a rozst.
Az AB-s vércsoportúak étrendje az A és B vércsoportúak számára ajánlott ételek keverékéből áll. Főleg a halak, tej és tejtermékek ajánlottak számukra, valamint a zöldség, gyümölcs fogyasztása.

(Receptajánlatokat és a diétáról szóló szakvéleményt olvashatnak a Családi Lap januári számában)
Exit mobile version