Éltetõ elemünk, a víz

nlc | 2003. Június 04.
Õsidõk óta bevált italunk az édesvíz. Nem csupán felüdít, ennél is sokkal fontosabb. Nélküle bolygónkon nem létezne élet. Sokan nem is gondolnák, milyen sokféle víz létezik, némelyikük ráadásul gyógyhatású. E nemes anyaggal mégsem bánunk rangjának megfelelõen.






Ha az agy és a vesék megfelelően működnek, a szervezet a folyadék bevitelének jelentős változásaival is sikeresen megbirkózik. A testben lévő víz mennyisége szorosan kapcsolódik az elektrolitok, azaz a vízben oldott sók szintjéhez. Amennyiben a vérben sok a nátrium, a szervezet folyadékot tart vissza, hogy csökkentse koncentrációját. Ilyenkor kevesebb vizelet termelődik, és szomjasak leszünk. Ha a nátrium szintje túl alacsony, a vesék több vizet választanak ki, hogy az egyensúly helyreálljon.
Kiszáradásról, más szóval dehidrációról, vagyis a szervezet folyadékhiányáról akkor beszélhetünk, ha kevesebb folyadékot viszünk be a szervezetbe, mint amennyit elveszítünk. Bizonyos betegségek, mint a diabétesz, azaz a cukorbetegség, vagy az Addison kór hajlamossá tehetnek a kiszáradásra. Leggyakrabban mégis a túlzott izzadás, hasmenés, hányás vezet dehidrációhoz, ami gyakran társul elektrolitok, elsősorban nátrium és kálium elvesztéséhez. Ha az elektrolitok szintje csökken, a víz nem tud olyan könnyen a „tartályból” a véráramba jutni, ezért a vérnyomás eshet. Ilyenkor szédülés, ájulásérzet jelzi a bajt. Súlyos kiszáradáskor a vérnyomás vészesen alacsonnyá válik, eszméletvesztés lép fel, s károsodik számos belső szerv, a vese, a máj, az agy. Ezekben az esetekben hívjunk orvost, mert a vészhelyzet elhárítása után a kiszáradás okát tisztázni, szükség szerint kezelni kell.

(Cikkünkből kiderül, szervezetünk hogyan tartja fenn a folyadékegyensúlyt, olvasóink megismerkedhetnek a különböző gyógyhatású vizekkel, az ivókúra fajtáival.)
Exit mobile version