Jótékony hatás

nlc | 2003. Szeptember 30.
Bizony-bizony ez is van a sörnek. Jó hatással van az emésztésre, erõsíti a legyengülteket, és a bõrnek is jót tesz.





A sör kedvező hatását már az ókori Egyiptom tudósai is felismerték, különböző betegségek kezelésére és a lábadozók felerősítésére használták. Neves gyógyítók – Szent Hildegard, Hippokratesz és Paracelsus – szintén javasolták a sört, mint gyógyszert.

Egy átlagos sör energiatartalma – a közhiedelemmel ellentétben – viszonylag alacsony, 1850 kj literenként. Többnyire 90-92 % vizet, 3,5-5% alkoholt, ugyanannyi szárazanyagot és 0,35-0,55 % szén-dioxidot tartalmaz. Táplálkozás-élettani jelentőségét elsősorban alacsony alkohol- és értékes komponenseket tartalmazó szárazanyag-tartalmának köszönheti.

Szénhidrátjai gyors felszívódásra képesek és könnyen emészthetők. Ha pedig még ezek is elriasztanak, már light sör is kapható!





A sör az egyetlen olyan ital, amely komlót tartalmaz. A komlóban található szerves alkotók – amellett, hogy szerepet játszanak a sör keserűségének, aromájának kialakításában – sok kedvező hatást is kiváltanak. A komló keserűanyagai nyugtatóan hatnak az idegekre, segítik a stresszes állapot feloldását.

Az este elfogyasztott sör segíti az elalvást, bár vizelethajtó hatása megzavarhatja az álmot. Viszont ez a vízhajtó hatás is hasznos lehet egyes esetekben. A komló egyes elemei ráadásul gátolják a baktériumok szaporodását.
Exit mobile version