Próbáljuk magunkban elfojtani a napi aggodalmainkat, pedig ha nem vigyázunk, állapotunk akár életveszélyessé is válhat.
Mi okozza? Tünetek Tartsunk önvizsgálatot! Gyógymódok Ügyeljünk az étrendünkre! Extra tippek |
A gyomor- és bélpanaszokat sokszor az állandó stressz, a szorongás, a másokkal vagy önmagunkkal szembeni konfliktus, a szellemi-lelki túlterheltség váltja ki.
A gyomornak ugyanis nem pusztán a materiális élelmet kell feldolgoznia, hanem a pszichés érzelmeket is, ezért ha magunkba fojtjuk a gondjainkat, a tartós idegfeszültség következtében gyomorsavtúltermelés lép fel. Ha a felgyülemlett agressziót nem kifelé, hanem magunk ellen irányítjuk, saját gyomorfalunkat emésztjük fel, aminek idővel gyomorfekély lehet a következménye.
A túlzott savképződés mellett különböző fizikai okok is közrejátszhatnak a fekélybetegség kialakulásában: így a nehéz, zsíros, erős, fűszeres ételek, a túlzott édesség- vagy cukorfogyasztás.
Tünetek
A gyomorsavtúltengés különböző tünetekkel jelentkezhet, ezek közé tartozik a maró, sajgó fájdalom a gyomorban, a rendszeresen visszatérő toroktáji égető érzés, amit a nyelőcső alján lévő záróizom gyengesége idézhet elő.
Előfordulhat, hogy a tünetek hátterében súlyosabb betegség, például gyomorfekély áll.
A fekély a gyomor- vagy a vékonybél részét képező nyombél belsejét borító nyálkahártya sérülése. Fekély esetén a nyálka nem tudja megvédeni az alatta lévő szöveteket, és az emésztőnedvek megtámadják a gyomor- vagy a nyombélnyálkahártyát.
A fájdalom gyakran a gyomorégéshez hasonló, s emésztési zavarok, hányinger, hányás, fogyás is kísérheti.
Ha fáj a gyomrunk, ne becsüljük alá a panaszokat. Először is próbáljuk megkeresni a probléma okát. Vegyük nagyító alá étkezési szokásainkat, táplálékunk összetételét, figyeljünk azokra az információkra, amelyeket a gyomrunk közölni akar velünk.
A következő kérdéseket tegyük fel magunknak:
Mi zavarja a lelki életünket, mi az, amit nem tudunk vagy nem akarunk megemészteni?
Mi az, amin tépelődünk?
Hogyan kezeljük az érzéseinket?
Miért vagyunk ingerültek?
Hogyan kezeljük az agressziónkat?
Mennyire kerüljük a konfliktusokat?
Gyógymódok
A hagyományos savlekötő szerek lúgos kémhatásukkal semlegesítik a gyomorsavat, azonban a gyomor belső felületét burkoló nyálkahártya fájdalmas felmaródásai gyógynövényekkel is hatékonyan, ráadásul kockázatmentesen kezelhetők.
Gyógyteák
A következő gyógynövény- és gyógyteakúrákkal csökkenthető a savképzés, megszüntethető a gyulladás, sőt a depresszióból is könnyebben kilábalhatunk a segítségükkel.
Citromfű
A citromfű leveléből készített tea megnyugtatja az ideges gyomrot, oldja a feszültséget, és különösen hatásos a stressz okozta gyomorpanaszok enyhítésére. Igyunk naponta többször egy-két csésze forrázatot.
Kamilla
A görcsoldó és baktériumölő tulajdonságokkal rendelkező kamilla szintén sikerrel alkalmazható a gyomor és bélrendszer gyulladásos megbetegedéseinél.
Hatásos és elismert kezelési mód például az ún. kamillateás guruló kúra.
Az elnevezés igen találó, ugyanis az embernek szó szerint a saját tengelye körül kell gurulnia, hogy a jótékony hatóanyagok a gyomorfal minden részére eljussanak.
Ehhez először persze teát kell készítenünk: két-három teáskanálnyi kamillavirágot két dl vízzel forrázzunk le, hagyjuk állni tíz percig, majd fogyasszunk el – lehetőleg még reggel, éhgyomorra. Ezután feküdjünk tíz percig a hátunkon, majd ugyanennyi ideig a jobb illetve bal oldalunkon, végül a hasunkon.
A has felső részére helyezett kamillateás borogatás is igen hatásos gyógymód a gyomorfekélyes betegnek. Maradjunk legalább fél óráig az ágyban, és ismételjük meg az eljárást egy héten keresztül minden reggel.
Borsosmenta
Mivel érzésteleníti a gyomor nyálkahártyáját, ezért jó hányinger és hányás ellen. Egy kiskanálnyi száraz borsosmenta levelet egy-két dl vízzel leforrázunk, tíz percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
– 20 g kamillavirág
– 20 g citromfűlevél
– 10 g borsmentalevél
Igyunk meg 1 liter teát a reggelihez.
Jóízű teakeverék:
– 20 g cickafark
– 20 g citromfűlevél
– 20 g borsmentalevél
– 20 g orbáncfű
Ennek a mixnek nemcsak a hatása kedvező, de az íze is kellemes.
Ügyeljünk az étrendünkre!
Ha rendszertelenül, kapkodva eszünk és képtelenek vagyunk lazítani, ne csodálkozzunk, ha különböző emésztési zavarokkal küszködünk – az emésztőcsatorna ugyanis igen hevesen reagál a stresszre.
Változtassunk étrendünkön, és máris elejét vehetjük a fekély kialakulásának.
Állítsunk össze rostban gazdag étrendet, fogyasszunk minél több teljes kiőrlésű gabonafélét, csirkét, halat ezek mind megkötik a gyomorsavat.
Kerüljük az olyan élelmiszereket, amelyek a nyálkahártyát ingerlő alkotórészeket (zsír, erős fűszerek) tartalmazhatnak.
Tartózkodjunk az alkoholtól, a kávétól és egyéb koffeintartalmú italoktól.
A savas gyümölcslevek és szénsavas üdítők szintén irritálhatják az emésztőszerveket borító nyálkahártyát.
Kerüljük a túlzott sófogyasztást!
Semmi édesség! a cukor kifejezetten serkenti a savtermelést. Kényeztessük magunkat inkább friss vagy szárított gyümölcsökkel!
Ne dohányozzunk a nikotin késlelteti a gyomor- és nyombélfekély gyógyulását.
Savlekötő hatása van a tejnek is, ez a hatás viszont csak akkor érvényesül, ha mellette szilárd táplálék is kerül a gyomorba.
A savtermelést csökkenti a reggeli után elfogyasztott grépfrút is.
Gyomorégés ellen igyunk magnézium tartalmú ásványvizet.
A népi gyógyászatban régóta alkalmazzák a káposztát fekélybetegség kezelésére. Étkezések után igyunk nyers savanyúkáposzta-levet, vagy együnk dinsztelt fehérkáposztát – ez ugyanis megakadályozza a gyomorsav visszaáramlását.
A gyomortájékon alkalmazott meleg borogatás javítja a vérellátást és ellazítja az izmokat.
Ruházatunk legyen bő és kényelmes, ne használjunk szoros övet, derékszíjat.
Együnk minél több C-vitamint az ugyanis közvetlenül gátolja a fekélyek kialakulását okozó baktérium, a Helicobacter pylori szaporodását.
Vigyünk rendszerességet az életünkbe. Alakítsunk ki fix napirendet, és tartsuk ehhez magunkat.