Szabad levegõn!

Esperanza | 2004. Május 06.
„Mi Kenyába utazunk, a hétvégén meg kimegyünk Olaszba síelni négy napra.” „Mi egy spanyol útra fizettünk be elõszezonra. Hétvégéken meg egész nap robizunk a telken, vagy mosok, fõzök. De a síelés klasszul hangzik.”





Két magyar nő beszélget szabadidős tevékenységeiről. Tavaly épp Jordánia volt a divatos célpont, előtte Kenyát lepték el utazni vágyó honfitársaink. Hétvégén egész napos vásárlástúra a mega-giga áruházakban, esetleg egy kis háztartási robotmunkával fűszerezve, este pedig jön a nagyfilm. Nem csoda, hogy divatjamúlt lett a rövid kirándulás műfaja. Sokan azért nem indulnak el, mert úgy gondolják, a plázák ingerdús világával és a Külföld utolérhetetlen vonzerejével a környező „semmi” nem veheti fel a versenyt.

Az említett „semmi” valójában számtalan értéket, élményt rejt. A főváros forgatagából rövid idő alatt olyan helyszínekre juthatunk, amelyek minden korosztály számára kellemes túrákat ígérnek. Lássunk ebből egy kis ízelítőt a teljesség igénye nélkül.

Főként a gyerekek kedvence a Pilisborosjenő közelében álló Egri vár. A faluból könnyű séta vezet a romhoz, ami valójában az Egri csillagok című film forgatására épített díszlet. Kívülről kő borítja, belülről azonban beton tartja össze a falakat. A hamis vár láttán éppúgy megelevenedik az ember képzeletében az egri vár védőinek harca, mint az eredetiben.





A pest megyei Csővár azonban már eredeti rom. Talán kevésbé látványos, mint a hamis Egri vár, de mindenképpen érdemes felkeresni. Csővár faluból egy-másfél órás séta vezet fel a várig, ahol a legenda szerint kincsek vannak elásva.

Aki komolyabb fizikai kihívásra vágyik, és lelkesedik a várakért, annak ajánljuk a Drégelypalánkból vagy Nagyorosziból megközelíthető Drégely várat. A választott turistaúttól függően lesz részünk kellemes sétában, vagy sportosabb erdei túrában. Ne riasszon el senkit, hogy Drégely várának említése a többség számára a kötelező olvasmányok listáját jelenti. Szondi két apródja túlélte ugyan Ali budai pasa ostromát, a várszerkezet azonban erősen megsínylette. Piknikezni azonban kiválóan lehet a megmaradt falak között.

Aki nem feltétlenül akar útba ejteni történelmi örökségeket, csupán jó levegőre vágyik, Kismarosról indulva kisvasúttal elroboghat a Börzsönyben fekvő Királyrétre, ahonnan egy szép és hosszú gyalogtúrát tehet a Nagy-Hideghegyre. Ott a megfáradt vándort turistaszálló várja sörrel, üdítővel, rántott hússal stb. Ha valaki még bírja irammal, tovább folytathatja a túrát a Börzsöny legmagasabb pontjára, a 938 méter magas Csóványosra, ahol a kilátóról pompás panorámában gyönyörködhet.







Az ócsai láp
A sík vidék kedvelőinek az ócsai lápot ajánljuk tekergésre, szigorúan szúnyog- és rovarriasztóval felszerelve. A túlélők betérhetnek a faluban található román kori templomba (itt forgatták a Bánk Bán operafilm számos jelenetét), illetve ellátogathatnak a környéken lévő öreg-hegyi pincesorra. Hegyoldal híján a borpincéket teljesen a fölbe ásták, helyüket csak a náddal borított, hosszúkás sátortetők jelzik. Szerencsés esetben ott találjuk valamelyik szorgoskodó tulajt, aki szívesen hív be egy kis kóstolóra.

Vidéki olvasóinktól lakóhelyük körzelében lévő túrajavaslatokat szívesen látunk!

Exit mobile version