A Bögrés-poharas sütemények elég különös cím egy süteményeskönyvnek. Nem krémekről lesz benne szó, melyre esetleg utalhatna a talányos cím, hanem olyan finomságokról, melyek elkészítéséhez nem kell elővennünk a mérleget, hanem elég egy bögre, és ezzel kimérhetsz minden hozzávalót. Persze azért a grammok is ott vannak, tehát mindenki ízlése szerint mérlegelhet vagy bögrézhet.
A könyvben egyébként a csokis kuglóftól a narancsos túrószeletig nagyon sokféle sütemény megtalálható, hatalmas képekkel, és nagyon egyszerű leírással!
Íme a választott sütemény:
Kefíres-citromos rozetta
Hozzávalók:
1 csésze – 200 ml
• 2 narancs
• 2 ½ lime (zöld citrom)
A rázott tésztához: (Furcsán hangzik, tudom, magam is először készítettem ilyet. Szívből ajánlom, mert jó mulatság!)
• bő 1 csésze (120 g) étkezési keményítő
• 2 csapott teáskanál sütőpor
• 1 ½ csésze (200 g) cukor
• 4 tojás
• ½ narancs reszelt héja
• 1 csomag (250 g) olvasztott, majd lehűtött vaj vagy margarin
• 250 ml kefír
A sziruphoz:
• 1 narancs
• ½ lime
• 2 fahéjrúd
• ½ csésze (75 g) cukor
Elkészítése:
1. A narancsot és a citromot lehámozzuk a fehér hártyákkal együtt, eltávolítjuk a magokat, majd a gyümölcsöket felszeleteljük.
2. A citrusszeleteket (30 cm átmérőjű, kikent) virág- vagy rozettaalakú forma alján egymás mellé helyezzük. (Meg voltam róla győződve, hogy ez aztán a beleragadás felsőfokát produkálja majd, és legalábbis feszítővas kell majd ahhoz, hogy kioperáljam a sütőből. Ettől persze rém ronda lesz a sütemény, és akkor hogy viszem be a kollégáknak? Ehhez képest könnyedén kicsusszant, és a tetején vidáman mosolyogtak a narancsszeletek!)
3. A tésztához az étkezési keményítővel és a sütőporral elvegyített lisztet jól záródó (3 l-es) edénybe szitáljuk, majd összekeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tojásokat, narancshéjat, vajat (vagy margarint) és a kefírt, végül fedelével jól lezárjuk az edényt.
4. 15-30 másodpercig erősen rázzuk, így a hozzávalók alaposan összekeverednek. Habverővel vagy keverőkanállal mindezt újra gondosan átkeverjük (ajánlom a lyukas fakanalat, az mindig jobb a sütitésztákhoz!), hogy az edényben maradt anyagok is a tésztába kerüljenek.
5. Ezután az előkészített formába tesszük, tetejét elsimítjuk. A formát rácson sütőbe helyezzük.
Felső/alsó hőfok: kb. 180 fok (előmelegítve)
Légkeverős sütőnél: kb. 160 fok (előmelegítés nélkül
Gázsütőnél: 2-3-as fokozat (előmelegítés nélkül)
Sütési idő: kb. 50 perc (Hát ezzel bizony volt egy kis gond. Hiába nézegettem 50 perc elteltével, a süti bizony nem akart pirulni, szilárdulni, egyszóval tisztességes, megsült tészta alakot ölteni. Már majdnem feladtam, amikor kb. másfél óra elteltével valóban elkészült. De akkor bizony szép lett!)
6. A süteményt a formában kissé hűlni hagyjuk, majd attól elválasztva, sütőpapírral fedett süteményrácsra borítjuk.
7. A sziruphoz a narancs és a citrom levét kis edényben felfőzzük a fahéjrúddal és a cukorral együtt. Alacsony hőfokon, fedő nélkül, kb. 5 perc alatt a felére főzzük, majd a még meleg süteményre csöpögtetjük. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
Jobbítási ötletek:
• felejtsd el a lime-ot és használj sok finom édes narancsot!
• a szirupból bátran készíthetsz többet is. Közvetlenül a még kissé meleg sütiszeletre öntve felejthetetlen lesz!
A könyvet a Grafo Kiadó adja ki.