Dr. Oetker: Palacsinta

Patkó Ágnes | 2004. November 15.
Kipróbáltuk a Dr. Oetker sorozat Palacsinta címet viselõ szakácskönyvét. Abból is egy olyan receptet, amely alcíme szerint gyerekeknek való, de úgy tûnik, felnõtteknél is bevált.







A kecsegtető című könyv már borítóján is igen hangzatos ételnevekkel csábít. Már ebből a felsorolásból kiderül, hogy bizony, itt most nemcsak az édesszájúak, hanem a sós ételeket kedvelők is megtalálják a nekik való finomságot! Csak néhány jól hangzó példa ízelítőnek: sonkás-sajtos palacsinta, vagy fehérboros csirke tejszínes palacsintában.

Ha sikerült választani a sok-sok fantasztikus receptből, amelyek mindegyikéhez kép is tartozik, már csak neki kell látni.

Az Oetker szakácskönyv-sorozatban most sem kell csalódnunk. A világos leírás alapján nagyon könnyű volt elkészíteni a kiválasztott receptet. Az eredmény pedig igencsak finomra sikerült.


A gyakorlott palacsintarajongók- és készítők polcán is hasznos lehet ez a könyv, mert sok olyan variáns is helyet kapott benne, ami eszünkbe sem jutna. Ha kezdő vagy, akkor meg pláne jól fog jönni az egyszerű leírásokkal és látványos képekkel készült kötet. Csak győzz a végére jutni.


Banános túróval töltött palacsinta

Gyerekeknek (6 db)

Hozzávalók:

A palacsintatésztához:
• 40 g vaj
• 130 g búzaliszt (mi kicsit több lisztet használtunk, aki sütött már palacsintát, tudja, milyennek kell lennie)
• 2 tojás
• 150 ml tej
• 100 ml tejszín (igen, bizony, tejszín! Nem szóda, nem víz, hanem tejszín társul a tej mellé. Ez pedig utánozhatatlanul finom ízt ad a palacsintának.)
• 2 ek. cukor

a töltelékhez:
• 250 g sovány tehéntúró
• 2 ek. tejszín
• 2 ek. barnacukor (nyerscukor)
• 1 tasak vanillincukor
• 1 ek. citromlé
• 2 banán
• 60 g mazsola

• 60 g margarin
• 3 ek. csokoládéreszelék

Elkészítés idő: 60 perc








Elkészítése:



A palacsintatésztához kis edényben felolvasztjuk a vajat, és kissé hűlni hagyjuk. A lisztet keverőtálba szitáljuk. A tojásokat kézi habverővel összekeverjük a tejjel, tejszínnel és cukorral, majd keverés mellett apránként a liszthez adjuk, vigyázva arra, hogy ne csomósodjon. Ezután a folyékony vajat a tésztába keverjük, és 30 percig pihentetjük.

A töltelékhez a túrót elkeverjük a tejszínnel, cukorral, vanillincukorral és citromlével. A banán héját lehúzzuk, vékony szeletekre vágjuk, majd a mazsolával együtt a túrókeverékhez adjuk. (Igyekezzünk nem megenni a palacsintába kerülés előtt!)

A tésztát jól átkeverjük. Kevés margarint felolvasztunk egy (28 cm átmérőjű) serpenyőben. (A palacsinta is sokkal finomabb, ha nem olajban, hanem vajban vagy margarinban sütjük!) Beleöntünk egy kis merőkanálnyi tésztát, és – forgatva – az alján egyenletesen elosztjuk. A palacsinta mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Mielőtt megfordítjuk, a serpenyőbe kevés margarint teszünk. A megmaradt tésztából még öt palacsintát készítünk, és melegen tartjuk. (Kicsit vastagabb lesz a végeredmény a megszokott palacsintánknál!)

Minden palacsinta egyik felére túró-banán tölteléket teszünk, ráborítjuk a másik felét, majd háromszögletűre hajtva táskát formálunk belőle. Csokoládéreszelékkel megszórva tálaljuk. (Csokireszelék híján csokiszósszal is próbálkozhatunk! Veszélyesen finom!)

A könyv a Grafo Kiadó gondozásában jelent meg.

Exit mobile version