Családon belüli erõszak

nlc | 2005. Február 03.
Magyarországon minden héten egy nõ és minden hónapban egy gyermek életét oltja ki a "családfõ". A rettegõ családtagok félnek elmenekülni, de ha mégis vállalják az elköltözést, legtöbben nincstelen földönfutóként vándorolnak körbe ideiglenes menhelyek és szükségszállások között.





Egy 2004-es reprezentatív felmérés szerint a gyermekes családok egyharmadánál előfordult már, hogy megverték gyermeküket. A válaszadók tizenhárom százaléka emelt már kezet partnerére is. A legfeljebb szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkezők körében átlagon felüli a családon belüli erőszak, ám az érettségizetteknek és diplomásoknak is gyakran eljár a kezük. Budapest, a vidéki városok és a községek között nincs különbség, mindenhol szinte egyformán gyakori a bántalmazás.

– A családon belüli erőszak a párkapcsolatban vagy más, intim rokoni közösségben együtt élő bántalmazó és áldozat közötti fizikai, szexuális, illetve durva lelki erőszakot jelenti. Az elmúlt években nyolcszázhetvenhat alkalommal, vagyis minden tizedik órában érkezett a rendőrséghez bejelentés olyan testi sértésről vagy emberölési kísérletről, amely női hozzátartozó ellen irányult – állítja dr. Morvai Krisztina büntetőjogász. – A terror pedig gyakran nem áll meg „néhány pofonnál”. Évente ötvenkét nőt öl meg a partnere, leggyakrabban puszta kézzel. Húsz kiszolgáltatott nő pedig elkeseredésében, fájdalmában, megalázottságában eljut addig, hogy megöli férjét, élettársát.
Morvai Krisztina szerint a jelenleg hatályos büntető törvénykönyv nem alkalmas az otthoni bántalmazás hatékony üldözésére. Megfelelő törvények kidolgozására és betartatására volna szükség ahhoz, hogy nagyobb biztonságban élhessenek a családtagok.

Wirth Judit, a Nők a Nőkért, Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NaNE) elnöke szerint a megvert nők ügye ma is rosszul áll Magyarországon.
– A nemzetközi emberi jogi szervezetek már az elmúlt húsz évben részletesen kidolgozták azokat az állami teendőket, amelyekkel a kiszolgáltatott családtagok biztonságát lehet fokozni, ezeket az ajánlásokat kellene követni itthon is – magyarázza a szakember. – Európa szinte minden országában már megfelelő törvényekkel nyilvánították büntetendővé a családon belüli erőszakot és a fenyegető zaklatást. Legfontosabb lenne a hatékony intézményrendszer kialakítása: biztonságos menedékházak felállítása és egyúttal a távoltartási törvény megalkotása.

Magyarországhoz, mint EU-tagállamhoz méltatlan, hogy hetente egy nő és havonta egy gyermek életét veszíti az otthoni brutalitás miatt. Gyakran nem a terrorban élő nő végez a bántalmazóval, hanem egyik, talán kamaszkorú gyermeke ugrik anyja védelmére. Azok a gyermekek, akik agresszív szülők mellett nőnek fel, azt látják, hogy az erőszak természetes a családban. A korábbi „amíg vér nem folyik, nem megyünk ki” gyakorlatnak egy 2003-ban megszületett rendőrségi belső utasítás vetett véget.

– Az utasítás alapján foglalkozunk a családon belüli erőszak kezelésével és a kiskorúak védelmével. A családon belüli erőszak körébe tartozó bűncselekmények miatt indított büntetőeljárás lefolytatására tapasztalt, kellő empátiával rendelkező szakembereket jelölünk ki – mondja Diószegi Gábor rendőr alezredes.

Szakemberek szerint, ha európai módon akarunk véget vetni a feleségkínzás jelenségének, akkor példát kellene vennünk más országokról, például Angliáról, ahol már megoldották az áldozatok biztonságának azonnali védelmét és az elkövetők felelősségre vonását.
Exit mobile version