Ági naplója

nlc | 2005. Június 24.
Ági egyszerre küzd a fogyókúrával, a sporttal, és nem kevés munkájával. Még akkor sem vesztette szem elõl céljait, amikor rövid nyaralásra utazott, és kipróbálta a legújabb fitnesz-különlegességet, az aquaspinninget is.




„Rengeteget dolgoztam az utóbbi időben, sokszor hétvégén sem jutott idő a pihenésre, ezért amikor megtudtam, hogy a következő havi kaland miatt Hévízre kell utaznom, úgy döntöttünk a férjemmel, Balázzsal, hogy erre a három napra elbújunk a világ elől.”


Vízi kerékpárra fel!

„Lelkesen indultunk küldetésünket teljesíteni, azaz tesztelni az aquaspinninget. Kirobbanó energiával nézegettük a vízbe merült speciális bringákat, tíz perc tekerés után viszont mindketten úgy éreztük, alulbecsültük a dolog komolyságát. Még Balázs is, aki már hosszabb ideje foglalkozik testépítéssel, így kommentálta a dolgot: „Kemény!” Az edző a partról adta az utasításokat, mi pedig lelkiismeretesen váltogattuk a kartartást, helyezkedtünk többféleképp a nyeregben, így lehetett ugyanis növelni vagy csökkenteni az intenzitást. A lelkemnek és a popsimnak is jót tett, hogy a legnehezebb pozíciókban is helyt tudtam állni. Még az sem okozott gondot, hogy a nyereg mögött ülve és abba kapaszkodva tekerjek, habár éreztem, hogy nem fogom izomláz nélkül megúszni. Elsőre hihetetlennek tűnik, de a vízi kerékpárokon még hasizomgyakorlatokat is lehet végezni, egyszerűen csak hanyatt kell feküdni a vízen, csípő az ülésen, láb a „kormányon”, és már mehet is a felülés. A szobabiciklin szerzett tapasztalataim alapján kicsit tartottam tőle, hogy itt is megfájdul a térdem, ám a harminc fokos termálvíz és a víz felhajtóereje nagyon is ízületbarátnak bizonyult. Meg sem kottyant a félórás spinningelés. Na jó, azért eléggé megizzadtam – már amennyire ez a vízben lehetséges.”


A kritikus területeket dolgoztatja

A vízben, csoportosan, zenére történő kerékpározás, azaz az aquaspinning a teremkerékpározás és az aquafitnesz előnyeit ötvözi. Ez az edzés a legkülönbözőbb életkorú és erőnlétű embereknek is hatékony edzésforma lehet, mert a gyakorlatok intenzitása egyénileg választható. Befolyásolja a kerékpáron felvett pozíció, a kartartás, a pedálozás sebessége, az ellenállás és a pihenőidők hossza. A vízben a testre ható hidrosztatikai nyomás csökkenti az ízületekre nehezedő terhelést, a nagyobb közegellenállás miatt pedig intenzívebb a munka, mint a szárazföldön. Az aquaspinning edzés hatékonyan javítja az állóképességet, karcsúsít, és elsősorban a kritikusnak számító területeket, a comb-, a has- és a farizmokat dolgoztatja. Különösen ajánlott fogyni vágyóknak.
Exit mobile version