De mielőtt elkeserednénk: itt egy üdítő kivétel. A Francia konyha című könyv tényleg üdítő kivétel. Már az első átnézésnél látható, hogy viszonylag kevés nehezen megszerezhető alapanyagot használ. Már jó hír, ugye?
A fejezetek beosztása is segít, hogy igazán fogunkra és konyhánkra valót találjunk. A képek kedvelőinek viszont fontos adalék (hogy ez rossz vagy jó hír, mindenki egyéni megítélésére bízzuk), hogy itt bizony nem tartozik minden recepthez kép. A legtöbb kép ugyanis leginkább hangulatokat örökít meg.
A könyv egyébként tekintélyes súlya miatt nem alkalmas nagyobb távolságokra cipelésre, de amúgyis jobban jársz, ha nem adod kölcsön, hátha még nem kapod vissza!
Június lévén a kipróbáláshoz egy cseresznyés sütire esett a választásunk:
Cseresznyés clafoutis Ezt az egyszerű desszertet más gyümölcsből is készíthetjük, például sárgabarackból, szilvából, őszibarackból, áfonyából és szederből. Előkészítés: 40 perc Főzési idő: 1 óra 10 perc 6 személyre Hozzávalók: 15 g vaj a tepsi kikenéséhez 750 g cseresznye kimagozva 125 g liszt 50 g kristálycukor 3 tojás 1 kk. vaníliaeszencia 300 ml tej porcukor a sütemény megszórásához Elkészítése: A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gázsütő 4-es fokozat). Vajazzunk ki egy lapos, kerek fajansztálat. Tegyük a cseresznyét a tálba. A lisztet és a cukrot egy nagy tálban keverjük össze, és fúrjunk egy kis krátert a közepébe. Verjük fel a tojást. A vaníliaeszenciát és a tejet adjuk a tojáshoz, és keverjük vele össze. Lassan öntsük a tejes keveréket a lisztben lévő kráterbe, és állandóan kevergessük, amíg puha tésztát nem kapunk. Öntsük a cseresznyére. Süssük 40 percig vagy tűpróbáig. Szórjuk meg porcukorral, és langyosan tálaljuk. |
Tapasztalatok:
A legelső és legfontosabb tapasztalat: a süti nagyon-nagyon finom! Könnyen elkészíthető, még egyszerűbb is, mint ahogy a leírásból gondolhattuk.
Ami nem igazán stimmel: elképzelni nem tudom, mi tart az előkészítésben 40 percig. Lehet persze versenyezni a cseresznyemagozás sebességén, de az általunk használt tálba bele se fért a 75 dkg gyümölcs, csak kb. fél kg. A süti pedig fél kilóval is nagyon gyümölcsös volt. A fél kg cseresznye kimagozása után a tészta összeállítása cirka 5 perc, így tehát ez egy igazi villámsüti.
A sütésnél is tartsuk be a tűpróbára felhívást, mivel 30 perc is elég volt.
Az eredmény olyan, mintha pudingba sütöttünk volna cseresznyét, egyszerűen isteni! A 6 személy biztosan egyszerre meg fogja enni az egészet! Szóval talán nem árt rögtön két adagot sütni? Már keresem is a következő kipróbálandó receptet.
Joanne Harris-Fran Warde: A francia konyha Ulpius Kiadó 4980 Ft |