Csípd fülön a boldogságot!

nlc | 2005. Július 22.
E havi wellness-dossziénkból megtudhatod, mennyire vagy fogékony a boldogságra, és ha még az egyhetes programunkat is végigcsinálod, garantáltan kiegyensúlyozottnak és elégedettnek érzed majd magad!





1. nap

• Táplálkozás: Tarts fehérjenapot!

A fehérjedús csirke- és pulykahús különösen gazdag triptofánban. Ez az esszenciális aminosav szükséges a boldogsághormonként ismert szerotonin termelődéséhez. A szárnyashús fenilalanint is tartalmaz, amely segíti az adrenalin és noradrenalin nevű idegi átvivőanyagok termelődését (ezekből bizonyítottan kevesebb található a depressziótól szenvedő betegek szervezetében).


• Edzés: Tedd szokásoddá a sportot!

A testgyakorlatok hangulatjavító hatása akkor érvényesül a legjobban, ha rendszeresen végzed őket. Jelölj be egy időpontot a naptáradban, és ragaszkodj hozzá nap mint nap. Pszichológusok szerint ahhoz, hogy egy új dolog szokássá váljon az életünkben, egy hónap alatt legalább huszonegyszer kell ismételni, innentől lesz valóban része az életünknek.





• Lélekerősítés: Építsd fel boldogságmodelledet!


A pszichodráma-csoportokban a résztvevők saját magukat diagnosztizálják, és így mérik fel „mentális gyengeségeiket”. De ha valóban boldog akarsz lenni, akkor túl kell jutnod az öndiagnózison, és meg kell erősítened a képességeidet. Ez nem ördöngösség: ha valaki jót cselekszik, az jó érzéssel tölti el, ezért koncentrálj inkább környezetedre, ahelyett, hogy a saját problémáidon rágódnál. Tedd ezt még akkor is, ha rossz napod van, mert ilyenkor még inkább tudatosítanod kell magadban, hogy értékes ember vagy.






2. nap


• Táplálkozás: Mondj le a koffeinről!

Kávé nélkül el sem indulhat a napod? Pedig a stimulánsokat tartalmazó ételek-italok, mint például a tea, a kávé vagy akár a csokoládé, növelik a szervezetben a stresszhormonok mennyiségét. A koffein ugyan időlegesen elűzi a fáradtságot, javítja a mentális éberséget és a teljesítményt, de túlzott mennyiségben fogyasztva idegességet okoz, hangulatingadozást vált ki és a premenstruációs tüneteket is súlyosbítja. Ha még mindig nincs elég ellenérv a koffeinnel szemben, íme még egy: amerikai pszichiáterek 1500 diákot érintő kutatása szerint azok, akik napi két vagy annál több csésze kávét isznak, stresszesebbek és hajlamosabbak a depresszióra, mint azok, akik nem fogyasztanak ennyi koffeint.






• Edzés: Növeld teljesítményedet folyadékkal!


Tudtad, hogy egy órányi kemény sport akár egy-másfél liternyivel is megnövelheti a szervezet folyadékigényét? Egy megterhelő edzésen akkor tudod a maximumot nyújtani, ha 15 percenként megiszol 0,5-2 dl folyadékot, így elkerülheted a kiszáradást és az idő előtti kimerülést. Szervezeted számára legideálisabbak az izotóniás sportitalok.






• Lélekerősítés: Legyél minél rugalmasabb!


Szakemberek szerint a legtöbbet azok rágódnak, akik nem képesek elfogadni a „rossz” érzését. Mivel a szerencsétlenség elkerülhetetlen, jobb megadni magunkat ezeknek, mert így megedződhetünk. El kell fogadnod, hogy nem kerülheted el ezeket. A boldogságra hajlamos emberek képesek beismerni, hogy a kudarcok és csalódások csak átmenetiek. Az optimizmus annyit tesz, hogy nem veszítjük el a lábunk alól a talajt. Ne becsüld hát túl a negatív dolgok hatását! Ha elfogadod a történéseket, kevésbé hatnak jövőbeli boldogságodra, ezért a legjobb, ha mindig tudatosítod magadban: „minden rendbe jön”.


Még öt nap maradt a hétből, kattints ide»

Exit mobile version