A vírusok ellen
Probléma: Vírusfertőzés
Teendő: Cink + C-vitamin = Egyél vacsorára párolt marhahúst, a desszert pedig kivi legyen.
Magyarázat: A marhahús kiváló cinkforrás, melyre szükség van ahhoz, hogy immunrendszerünk hatékonyan tudjon működni. A kiviben lévő C-vitamin segít semlegesíteni a szabadgyököket, melyek a vírusokkal folytatott küzdelem során keletkeznek. A két tápanyag együtt akár 24 óra alatt megbirkózik a vírusokkal.
Segíthet még: A cink megtalálható az olajos magvakban, a mákban és a zabpehelyben, C-vitaminban gazdagok a déligyümölcsök, a paprika és a savanyú káposzta.
A gyors agyműködésért
Probléma: Memóriagondok, koncentrációzavar, lehangoltság.
Teendő: Foszfolipid + omega-3 zsírsav = Egyen rántottát és lazacot!
Tudomány: Az agysejteknek és az idegsejteknek szükségük van a tojásban található foszfolipidekre és a tengeri halak húsában lévő omega-3 zsírsavakra. A két tápanyag együttes jelenléte kutatások szerint csökkenti a depresszió és az Alzheimer-kór veszélyét és javítja a memóriát.
Segíthet még: Tojásos halsaláták, szója
A szebb bőrért
Probléma: Száraz vagy épp pattanásosodásra hajlamos bőr.
Teendő: Béta-karotin + zsír = Fogyasszon vajban vagy olívaolajban párolt sárgarépát!
Magyarázat: Az antioxidáns hatású béta-karotin (vagyis az A-vitamin előanyaga) segít a szervezetben képződő szabadgyökök semlegesítésében. Hiánya aknés bőrhöz, szájfekélyhez, megfázásra való hajlamhoz, a fejbőr korpásodásához és szájpenészhez vezethet. Kutatások szerint a béta-karotin zsír jelenlétében sokkal hatékonyabban szívódik fel ezért a répát mindig vajjal vagy olívaolajjal egye! A párolt sárgarépától nem csak a bőre lesz szebb, de az immunrendszere is erősödik!
Segíthet még: Vízitorma, káposzta, tök, édesburgonya, sütőtök, paradicsom, brokkoli, spárga ezek mindegyike gazdag béta-karotinban, és nagyon jól illik hozzájuk a vaj vagy az olívaolaj.
Jó hangulatért és erősebb csontokért»