Hiánypótló porcsejt

nlc | 2005. December 02.
Hazánkban elvégezték az elsõ olyan mûtétet, amelynek során a beteg saját porcszövetébõl szaporított lappal állították helyre a sérülést. Ezzel kibõvülhet az ízületi defektusok kezelési módja. A beültetett porcszövet elõsegíti az ízület regenerálódását, és az ugyanúgy terhelhetõ lesz, mint a sérülés elõtt.




Az operációra a fővárosi Uzsoki Utcai Kórházban került sor dr. Hangody László professzor, ortopéd és baleseti sebész vezetésével.
– Először artroszkópiával pontosítjuk a diagnózist, és a károsodás mellett lévő, egészséges üvegporcból két-hárommilliméteres mintát veszünk, amit elküldünk Olaszországba. – ismerteti az eljárást Dr. Szerb Imre adjunktus.
A padovai laboratóriumban a porcszövetből a porcsejteket kivonják, szaporítják, majd egy speciális hyaluronsavas mátrixon (HYAFF®) három dimenzióban tenyésztik.
– Négy-öt hetet vesz igénybe, amíg a szövet eléri a kívánt méretet. Visszakapunk egy mátrixlapot, amely a beteg saját sejtjeiből épült, és a defektus formájához igazítható. Ekkor kerül sor a második műtétre. Az itatóslapszerű anyagot „méretre szabjuk”, beillesztjük az ízületbe a defektust – magyarázza a főorvos.
Idősebb korban, vagy a súlyosan károsodott ízület helyettesítésére többnyire protézist ültetnek be, amelynek azonban korlátozott az élettartama, és idővel kilazulhat. Ekkor a műtétet meg kell ismételni. Éppen ezért fiatalabb korban érdemes más megoldást választani. Lehetséges elhunyt emberből származó hyalinporc és csont együttes átültetése. A legújabb sebészeti eljárások közös jellemzője, hogy élő porcszövetet építenek be a károsodott területre. Ennek egyik módszere a mozaikplasztika.
– A Hyalograft® C eljárással kibővül az ízületi sérülések műtéti kezelésének eszköztára – mondja Szerb tanár úr. – Valóban hiánypótló, mert öt-tíz négyzetcentiméteres defektust lehet befedni vele. Az ennél kisebbeket mozaikplasztikával, a nagyobbakat ízületi protézissel oldjuk meg. További előnye, hogy artroszkóppal történik a beavatkozás, így kisebb a feltárás, kevésbé terheli a beteget.







 Kulcslyuksebészet
Napjainkban már kis bemetszéseken is lehet műszereket juttatni az emberi test belsejébe. Apró fényforrásokkal megvilágítják a vizsgálandó területet, és kamerával képernyőre vetítik. Így megtekinthető az elváltozás, és mintát vehetnek a szövetekből, illetve különféle műtéteket végezhetnek. Ha ezt az ízületben végzik, artroszkópiás sebészetnek nevezik a beavatkozást.

Magyarországon az Egészségügyi Tudományos Tanács engedélyezte a műtétet, az olasz laboratórium két operációt tesz lehetővé ingyen.
– Eddig két térdműtétet végeztünk, de van nemzetközi tapasztalat boka és csípő helyreállításáról is – mondja a sebész. – Az operáció nemzetközi viszonylatban is drága. Költsége két-hárommillió forint. A társadalombiztosítás egyelőre nem támogatja. A módszer kockázatához tartozik, hogy amikor a tenyésztett sejtek megérkeznek, egy-két napig ültethetők csak be. Ha a beteg közben torokgyulladást kap, nem lehet elvégezni a második operációt. Szintén az ellenjavallatok közé tartoznak bizonyos ízületi betegségek, például a sokízületi gyulladás. A műtét különösen élsportolóknál ajánlott, mert míg más módszerrel gyakran kevésbé terhelhető, rostos porc keletkezik a beavatkozás területén, az új eljárás jó minőségű üvegporcot eredményez. Így a műtét után akár a versenyzést is folytathatják.

Exit mobile version