December 15-én, csütörtökön 18 órától a Magyar Tudományos Akadémia Nagytermében az ételekhez kapcsolódó érdekes történetekről, anekdotákról és a felfedezések körülményeiről beszélgetünk.
Előttünk az ünnepek, a gazdagon terített asztal, kit ne foglalkoztatnának a finom falatok, étkezési szokásaink története és a hozzájuk fűződő érdekességek is?
Sok kérdést feltettem a táplálkozással, ételekkel kapcsolatban, utána is jártam és ez úton szeretném kutakodásaim eredményét megosztani másokkal.
Bizonyára mindenki hallott a C-vitamin felfedezéséről és sokan sejtik a Brassói aprópecsenye eredetét.
Elgondolkoztunk-e már azon, hogy a honnan származik a paradicsom és mit készítettek belőle nagyanyáink?
Miért érdekes vajon a Zserbó szelet?
Kik jártak a híres, jó nevű kávéházakba és mi volt a kedvencük?
Tudjuk-e hogyan született a Jókai bableves?
Mi a különbség a zsír és a zsiradék között, élőflóra-e a prebiotikum – hasonló kérdésekkel találtuk-e már szemben magunkat?
Gondoljuk csak végig családunk, barátaink között is akadnak olyanok, akiknek érdekes receptjei, evési szokásai vannak?
A krampampulit eszik vagy isszák?
Költőink, íróink milyen viszonyban vannak a kulináris örömökkel?
Kik ittak abszintot és miért?
Mit jelent a zöldségek, gyümölcsök színe?
Böjt és fogyókúra. Gandhi és Twiggy. Nobel- díjas magyarok és kedvenc ételeik.
Omega 3 zsírsav, és olívaolaj – kik ették legelőször?
Mennyire hatnak a gyermekkorban megszokott ízek és evési szokások később?
Állati eredetű fehérjék, növényi eredetű fehérjék, stressz fehérjék – mi a különbség?
Az év végén a nagy készülődés idején szánjuk rá magunkat egy kis kikapcsolódásra. Nyissuk kis a nagyitól örökölt kézzel írott receptgyűjteményt és elevenítsük fel az őseinket idéző ízeket. Szánjunk rá időt, hogy elkészítsünk egy munkásabb, időigényes ételt, desszertet.
Lepjük meg egymást! Nyomozzuk ki, mi az az étel, ital, vagy szokás, aminek párunk örülne, mert szép emlékeket idéz fel benne, amiről mesélhet az együtt elköltött jóízű falatok utáni tislizéskor.
Henter Izabella
dietetikus