Igyál az egészségedért!

Denkinger Anita | 2006. Április 25.
Víz nélkül nincsen se élet, se egészség. Egyes vélemények szerint a betegségek közel 90 százalékát "megisszuk", ami elgondolkodtatóan magas arány. Ezért nem mindegy, milyen minõségû a nap mint nap elfogyasztott, éltetõ víz.







Testünk mintegy százaléka víz, egészséges működésének fenntartásához pedig naponta legalább 1,5-2 liter ivóvízre van szükségünk. Ezt sokféle formában vehetjük magunkhoz: míg egykor kutakat fúrtak, vagy bátran fogyasztottak csapvizet, ma már az ijesztő mértéket öltött környezetszennyezés miatt kevesen merik ezt megkockáztatni. Áttértünk az ásvány- és forrásvizekre, sőt megjelentek a piacon a steril vizeket kínáló cégek is, akik vitákig menően igyekeznek kiszorítani ásványvizes versenytársaikat.
Az, hogy a csapvíz mindennapi fogyasztása miért nem egészséges, nem vitatott. A különféle mesterséges tisztítási eljárások közül nálunk a klórozás a legelterjedtebb, ami többek között a hazai vízvezetékrendszer elöregedése miatt talán az egyik leghatékonyabb baktériumölő megoldás. Ám nemcsak az íze rossz, de egy amerikai kutatócsoport szerint hatására rákkeltő anyagok keletkeznek a vízben. Az UV-fényes és peroxidos kezelés szabadgyökök kialakulásához vezet, melyek gyengítik az immunrendszert és elősegítik a daganatképződést. A hagyományos vízszűrés pedig állítólag azért nem megbízható, mert segítségével csak bizonyos méretű szennyezőanyagok távolíthatók el.







Ásványvíz, forrásvíz vagy tisztított víz?


Az ásványvizek és forrásvizek közti alapvető különbség keletkezésükben rejlik. Míg az ásványvizek lassan szivárognak át a talaj felszín alatti rétegein, a forrásvizek vagy hegyi vizek felszínre törésük előtt csak néhány napot töltenek a hegységek gyomrában. Emiatt az ásványvizek több ásványi anyagot oldanak magukba, mint a forrásvizek. A tisztított vizet kínálók egyik kifogása az ásványvizek ellen az, hogy szervezetünk vízben oldott ásványi anyagokkal való terhelése egészségkárosító, ugyanis lerakódásokhoz, vesekőképződéshez, szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. Véleményük szerint a táplálkozással minden szükséges ásványi anyag és nyomelem bejut a szervezetünkbe. Ezt az ásványvízpártiak sem cáfolják, de szerintük csak ideális esetben van ez így, vagyis akkor, ha zöldségekben, gyümölcsökben, teljeskiőrlésű lisztből készült termékekben gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozást folytatunk, nem végzünk fizikailag megterhelő munkát, és nem szedünk gyógyszereket. Ezt azonban manapság igen kevesen mondhatják el magukról, ezért szükség van arra, hogy a hiányzó elemeket a vízből pótoljuk. A kiválasztó és keringési rendszerünk megterhelésének elkerülése érdekében az ásványvizet kínálók a különféle összetételű, nem túl magas ásványi anyag tartalmú vizek rendszeres, tudatos váltogatását javasolják. Sőt azoknak, akiknek naponta legalább 4-5 liter vizet meg kell inniuk, csak az ásványi anyagban szegény forrásvizek rendszeres fogyasztását tanácsolják. Az ásványi elemeket nagyon magas arányban tartalmazó, egészségügyi okokból fogyasztandó gyógyvizek pedig kifejezetten orvosi ellenőrzés mellett alkalmazandók.
A másik kritika, amelyet a steril vizek pártolói az ásványvizekre rónak az, hogy a vízben oldott ásványi anyagok „inorganikusak”, ezért nem tudnak hasznosulni az emberi anyagcsere-folyamatokban. Kutatások igazolják azonban, hogy a szervezet oldott formában jobban tudja hasznosítani az ásványi anyagokat.








Természetes vagy mesterséges?

Az emberi szervezet számára mindig a természetes formában bevitt dolgok a leghasznosíthatóbbak, és így a legegészségesebbek. Az ásványvizek a szennyeződésmentes, mély rétegekből származnak, termelésüket szigorúan szabályozzák. Néhány esetben fordul csak elő mesterséges beavatkozás, amikor egy ásványi összetevő olyan nagy mennyiségben van jelen, hogy egy részét ki kell vonni. A minőségileg ugyancsak folyamatosan ellenőrzőtt, tiszta forrásvizek esetében még ez sem fordul elő, így ezek teljesen természetes ivóvizek.
A csapvíz tisztítására manapság alkalmazott, fordított ozmózis elvén működő, háztartásokba beszerelhető tisztító berendezések által előállított víz nemcsak a szennyeződésektől, de minden ásványi anyagtól és nyomelemtől is megfosztja a vizet, amelynek hosszútávú fogyasztása az egészséget súlyosan veszélyeztetheti. A hiányzó ásványi anyagokat egy patron segítségével ugyan pótolni lehet, ám kérdéses, hogy a sterilizálás, majd a szükséges anyagok mesterséges bejuttatása mennyire egészséges. Ugyanez a probléma az ásványi anyagokkal dúsított, palackozott vizek esetében is. A szintén steril desztillált víz, ami semmiféle életcsírát, ásványi anyagot és nyomelemet nem tartalmaz, teljesen átmossa a szervezetet, ezért hosszú távon veszélyes fogyasztanunk, mert olyan létfontosságú elemek kiürülését eredményezi, melyek hiányában felborul a szervezet ionháztartása, és idegrendszeri zavarok, izomgörcsök, enzimhiány, súlyos esetben pedig kómás állapot léphet fel. Rövid, kúraszerű alkalmazása azonban kiválóan alkalmas a szervezet méregtelenítésére.






Dr. Czakó Annamária, biofizikai, homeopatikus orvos véleménye szerint a sterilizált vizek kiválóak a szervezet méregtelenítésére, mert tehermentesítik a májat, és megkötik a méreganyagokat. Kis mennyiségben (2-5dl) akár naponta fogyaszthatók, de nagyobb mértékű bevitelük csak alkalmanként, kúraszerűen javasolt, mert megváltoztatják a sejtek anyagcseréjét, átmossák a szervezetet, ami veszélyes lehet. A rendszeres, napi vízfogyasztást a tisztított vizek nem oldják meg, erre az alacsonyabb ásványi anyag tartalmú forrás- és ásványvizek alkalmasak, melyekre a szervezet egészséges működése szempontjából szükség van. A doktornő szerint nagyon fontos a sterilizált vizek és az ásványvizek fogyasztása közötti egyensúly megtartása: a napi 1,5 liter ásványvíz bevitele mellett tehát a tisztított vizek mérsékelt napi, vagy kúraszerű fogyasztását javasolja.








Okosan válassz ivóvizet!


• Próbálj meg minél természetesebb ivóvizet fogyasztani! A forrásvizek és az ásványvizek nagy része teljesen természetes, mesterséges kezeléstől mentes.
• Váltogasd rendszeresen a különféle összetevőjű ásvány-vagy forrásvíz márkákat, így biztosan elkerülheted, hogy egy adott ásványi anyaggal szervezeted telítődjön.
• Ha krónikus veseelégtelenségben vagy szív-és érrendszeri betegségben szenvedsz, mérsékeld az ásványvízfogyasztást.
• Az ásványvizes palackok címkéjén feltüntetett „összes oldott ásványi anyag tartalom (mg/l)” értékei közül az 500 alatti alacsony, az 500-1000 közötti közepes, és az 1000 feletti magas ásványi anyag mennyiségre utal, melyek közül az alacsony vagy közepes kategóriákat érdemes választanunk.
• A steril vizeket és a 0-100mg/l ásványi anyag tartalmú ásványvizeket kúraszerűen, méregtelenítéskor érdemes fogyasztani, mert átmossák a szervezetet.
• Az ásványvizeket öngyógyításra is használhatod. Ha például tejallergiád van, akkor kalciumban, ha izomgörcseid vannak, akkor pedig magnéziumban gazdag ásványvizet érdemes fogyasztanod. Persze ne felejts el idővel váltani.

Ásványvíz – szemle


 
















































































































  Összes oldott ásványi anyag tartalom (mg/l)   Kalcium (mg/l) Magnézium (mg/l)   Nátrium (mg/l)  Kálium (mg/l) Fluorid (mg/l)  Hidrogén-karbonát (mg/l)
Apenta    583   80  30  23  1,3 0,2  433
Balfi  1803   193  41,8  196    1098
Fonyódi forrásvíz  710 37,5  15,1  124   2  488
Margitszigeti Kristályvíz   1042  134  40  72   1,26  540
Mózaqua (újdonság!)  953  176  39,5  13,6 3,9 1  655
NaturAqua
(vastalanítva)
 627 82  41  18    327 
Nestlé Aquarel(vastalanítva)  610  83  39,9  6,9   1,4 451 
Norbi Aqua Gyémánt
(vastalanítva)
 687  91  47  11   0,3  445
Szentkirályi  520  63 26   21    400
Theodora Kékkúti
(vastalanítva)
 1600  280  57  37  12,9 1,02  1110
Visegrádi 1297 163 62 67 1,5 820

 * az értékek szénsavmentes ásványvizekre vonatkoznak

Exit mobile version