Legyen édes vagy sós, fűszeres vagy gyümölcsös, pudingos vagy csokis, egyszerűen imádjuk. Mivel az elkészítése sem bonyolult, és az alapanyagok sem drágák, így szinte észrevétlenül került be a mindennapi étkezéseinkbe.
Süssünk muffint!
Ha már megvan a sütőformád, és sikerült kis mignon papírkosarakat is beszerezned, szerintem láss neki bátran. Annyira egyszerű, hogy még a gyerekekkel közös programnak is megfelel.
Na, de íme az alaprecept, amelyet bármelyik idény gyümölcsel felpörgethetsz:
Alaprecept
Hozzávalók 12 darabhoz (általában ennyi mélyedés van a sütőformán)
35 dkg finomliszt
1 kisk. sütőpor
csipet só
30 dkg kristálycukor
2 tojás
4 dl tej vagy főzőtejszín
15 dkg Rama sütőmargarin
Rama sütőmargarin
a forma kikenéséhez
Elkészítési idő: 30 perc
Egy darab: 390 kcal
A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval összeforgatjuk. A
cukrot, a tojást, a tejet meg a margarint belekeverjük.
Egy közepes muffinsütő mélyedéseit margarinnal kikenjük vagy
papírkosárkákkal kibéleljük, és a masszával úgy töltjük meg, hogy majdnem
tele legyenek.
Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165
°C) 18-20 perc alatt megsütjük.
A formában maradjon 10-15 percig, majd a kis süteményeket rácsra rakjuk,
hogy teljesen kihüljenek.
Az alaprecept jól variálható. Például a tészta masszáját szűk maréknyi idény gyümölcsel, mazsolával vagy fölkockázott aszalt gyümölccsel is
gazdagíthatjuk, de készülhet friss vagy fagyasztott ribiszkével illetve
áfonyával is. Gyümölcsök helyett 6-8 dkg apróra vágott csokoládét vagy
csokoládéreszeléket is belekeverhetünk.
A tészta masszájába 2 evőkanálnyi liszt helyett keserű kakaópor is kerülhet,
sőt, 6-8 deka olvasztott csokoládéval is gazdagíthatjuk.A kristálycukrot
helyettesíthetjük mézzel vagy valódi barna cukorral is.
Elkészült? Na, milyen?
Még több receptért látogass el a Rama megújult honlapjára! »