Különös társbérlõk: a gombák

nlc | 2006. Július 06.
Rendhagyó élõlények a gombák. Helyhez kötöttek, mint a növények, de szerves anyagokból táplálkoznak, mint az állatok. A közel százezer gombafajta külön rendszertani egységet alkot a növények és az állatok osztálya mellett. Mindenhol megtalálhatók a környezetünkben, így az emberi szervezetben is.





A testünkben található mikroszkopikus méretű gombák többsége ártalmatlan, ritkán kelt zavart, rendszerint csak bizonyos hajlamosító tényezők – például cukorbetegség, legyengült immunrendszer, egyes gyógyszerek – hatására vált ki panaszokat. Mások a bőrön vagy a szervezetben megtelepedve betegséget okoznak.

A gombák megtámadhatják a bőrt, a nyálkahártyákat, vagy leromlott szervezetben a belső szerveket. A fertőzés részint közvetlen szövetkárosításban, részint méreganyag- (toxin) termelésben nyilvánul meg. A gombák bizonyos részecskéi allergiás panaszokat is előidézhetnek.
Az egészséges ember összhangban él számos mikroorganizmussal, ezek alkotják a szervezet állandó flóráját. A szemmel láthatatlan lények a bőrön, a szájüregben, a felső légutakban, a belekben, a nemi szervekben, főként a hüvelyben lakoznak anélkül, hogy betegséget okoznának. Az állandó flóra védi a szervezetet a kórokozókkal szemben.





Leggyakrabban a sarjadzó gombák okoznak betegséget. A Candida elszaporodhat antibiotikum-kezelés után, amikor a „barátságos baktériumok” egy része is elpusztul, amelyek a gombákat addig féken tartották. A fertőzés jelentkezhet a bőrön, a hüvelyben, a szájban, az orrmelléküregekben. A betegség kialakulását elősegítheti a kedvező mikroklíma, a párás, nedves környezet, a szűk, műszálas alsónemű, az összefekvő bőrredők. A bőrön vörös kiütés, a szájüregben sárgásfehér foltok (szájpenész), a hüvelyben viszketéssel kísért, túrószerű folyás, a hímvesszőn vöröses gyulladás hívja fel a figyelmet a fertőzésre. A panaszok maradéktalanul gyógyíthatók. Ritkán, legyengült immunrendszerű emberekben a Candida a teljes szervezet megbetegedését (szisztémás fertőzést) okozhatja. Ez a súlyos állapot kórházi kezelést igényel.
Bőrfertőzést okozhatnak különféle gombák, amelyek többnyire csak a hám felső részén élnek, nem hatolnak mélyebb rétegekbe. Elnevezésüket arról a testrészről kapták, ahol megtelepednek.

A lábgomba a leggyakoribb fertőzés, amely emberről emberre terjed. Viszkető, berepedező, nedvedző bőrfelület hívja fel a figyelmet a fertőzésre. A sérült bőrön gyakran bakteriális fertőzés is jelentkezhet.
A körömgomba fonalai a körömlemezbe hatolnak, deformálja, fénytelenné, morzsalékossá teszik azt. A fertőzött, megvastagodott köröm leválhat a körömágyról.





A lágyéki bőrgombásodás férfiakon gyakoribb, mint nőkön. Rendszerint meleg időben jelentkezik viszkető, hámló, vörös szélű kiütés formájában.
A testen előforduló gombás fertőzést általában hámló, kerek, fehér foltok jelzik, amelyeket vékony vörös csík szegélyez. Gyorsan átterjedhet más bőrfelületre, érintkezéssel másokat is megfertőz. Edzőteremben, fürdőben, szoláriumban közösen használt törülközővel továbbadható a betegség.
A hajas fejbőrön hámló kiütést, közönséges esetben korpásodást okoz a gombás fertőzés.

Az elváltozásokkal érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, aki az adott gombaféleség ellen hatásos készítményt ír fel. Némelyik fertőzést helyileg alkalmazott készítményekkel, másokat szájon szedhető gyógyszerekkel kell kezelni.
Exit mobile version