A sikeres tanév a jó reggelivel kezdõdik!

nlc | 2006. Augusztus 31.
A reggeli a legtöbb családnál – sajnos – kiment a divatból. Ezt mi sem bizonyítja jobban mint az a tény, hogy a 16 éven aluli magyar gyerekek 60 százaléka éhesen indul iskolába. Pedig az eredményekhez a reggelizni kell!

A gyerekek, ha esznek is néhány falatot, az esetek döntő többségében ez sosem nyújtja számukra a szükséges energia- és tápanyagmennyiséget.
Márpedig nem várható el teljesítmény attól az iskolástól, aki reggeli nélkül indul el otthonról! A tanulás ugyanis roppant energiaigényes tevékenység, ha nincs meg hozzá a kellő „üzemanyag”, lankad a figyelem, hamarabb kikapcsol az agy.


Ezt próbálta meg bebizonyítani az a kutatás, amely 1997-ben a minnesotai Gyermek, Család és Oktatásügyi Minisztérium megbízásából készült. A szakemberek három éven át vizsgálták az általános iskolásokat, az eredmények önmagukért beszélnek! A kutatók megállapították, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen reggeliznek, jobban odafigyelnek az órákon, jobbak a jegyeik, fegyelmezettebbek, ritkábban betegek és a sportteljesítményük is meghaladja azokét, akik üres gyomorral ülnek be reggel a padba.

Az éhező szervezet tehát szabályos tanulási zavarokat produkálhat, amit Te, mint szülő egy gondosan összeállított és egyszerűen elkészíthető reggelivel könnyedén megelőzhetsz.

A nap első étkezésénél érdemes szem előtt tartani, hogy ilyenkor nem hirtelen nagy mennyiségű energiára van szükség, hanem hosszabb időn keresztül tartó, folyamatos energiaellátásra. Ezért nem ajánlottak a cukros élelmiszerek, mint ahogyan a nehéz húsos, zsíros ételek sem, mert ezek emésztése leköti a szervezet erőforrásait, és a tanulásra hosszú órákig nem marad energia.
Érdemes ezért növényi eredetű ételeket választani, mert ezek általában könnyebben emészthetők. Kiváló lehet egy szelet margarinnal megkent, paprikával, paradicsommal megpakolt teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér.
A teljes kiőrlésű pékáruk a szellemi tevékenységhez elengedhetetlen
B-vitamin és magnézium forrásai, de van bennük vas és kalcium, valamint az emésztést elősegítő ballasztanyagok is.









A jó minőségű növényi olajból készült margarin gazdag telítetlen zsírsavakban, amelyek fontosak a szervezet működéséhez, valamint energiaforrásként is szolgálnak. Hiányuk esetén nem megfelelő a gyerekek fejlődése, mivel egyes hormonok alkotói is. Emellett fontos szerepük van a sejtfelépítésben, az immunrendszer működésében, a különböző anyagcsere folyamatokban, vagyis a szervezet egészséges működésének szabályozásában.


 A margarinban lévő A -vitamin elengedhetetlen a jó látáshoz, a bőr épségének fenntartásához, illetve a növekedéshez, a D – vitamin pedig a csontképződéshez szükséges. Értékes növényi olajtartalmának (elsősorban napraforgó, repce) köszönhetően gazdag E – vitaminban, amely a szervezetben keletkező káros szabadgyökök semlegesítésében játszik szerepet.
Az így készített szendvicseknek van még egy előnye is: az erőteljes rágás javítja az agyi keringést is, így stimulálja a gondolkodást. 




Fogadd meg tanácsainkat, és ne engedd el a gyermeked reggeli nélkül az iskolába. Meglátod: jövő júniusban örömteli lesz a bizonyítványosztás!

Exit mobile version