A C-vitamin (tudományos nevén aszkorbinsav) felfedezése Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik, aki 1928-ban elsőként állította elő tiszta formában.
A felfedezés jelentőségét jól mutatja, hogy a magyar biokémikus ezért a munkásságáért orvosi és élettani Nobel-díjat kapott.
A vírus- és baktériumellenes C-vitamin nélkülözhetetlen a fogak, a csont- és kötőszövetek képződéséhez, a legnagyobb szolgálatot mégis azzal teszi szervezetünknek, hogy sejtjeinket megvédi a szabadgyökök káros hatásaitól (antioxidáns hatás).
Ezenkívül elengedhetetlen a sebgyógyuláshoz, az általános regenerációhoz és anyagcsere-folyamatok megfelelő működéséhez.
A C-vitamin tipikus hiánybetegségétől, a kiszáradt bőrrel és fogínysorvadással együtt járó skorbuttól ma már szerencsére nem kell tartanunk. Ám ne feledjük, hogy a tartós C-vitaminhiány rendkívüli mértékben megnöveli a szív- és érrendszeri rendellenességek (elsősorban érelmeszesedés és szívroham), továbbá a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
A vízben oldódó C-vitamint szervezetünk sem előállítani, sem hosszabb ideig tárolni nem képes, ezért annak rendszeres pótlásáról gondoskodnunk kell: a felnőttek napi ajánlott adagja 60-80 mg.
A legjobb C-vitaminforrások a zöldpaprika, fejes saláta, paradicsom, a káposztafélék és a burgonya. A gyümölcsök közül a citrom (főként a levele), a csipkebogyó, narancs, grapefruit tartalmaz nagyobb mennyiséget ebből a hasznos vitaminból.
Ha Ön – legtöbbünkhöz hasonlóan – elfoglalt, és nincs ideje a napi többszöri citromfacsarásra, akkor a 100%-os Olympos citromlé ízletes, kézenfekvő és a természetes citromlével egyenértékű megoldást kínál az ünnep- és hétköznapokra egyaránt.
Az egészséges táplálkozás rajongóinak vitaminpótláshoz jó szívvel ajánljuk a 100%-os Olympos citromlevet, amely már kis mennyiségben is sok C-vitamint tartalmaz. Nagyszerűen használható teák, sportitalok, gyümölcskoktélok ízesítésére, és természetesen ínycsiklandó limonádét is készíthetünk belőle.