Bátran ehetünk csokit húsvétkor

Somkuti Dóra | 2009. Április 10.
Néhány nap, és itt a húsvét. Így nem árt tisztában lenni a helyes csoki(nyuszi)-fogyasztással, hogy az ünnep után ne pluszkilókkal kezdjük a nyarat.

 

5 csokifogyasztási tipp:
  • Édességet csak a főétkezés után fogyasszunk! Ne a főétkezések vagy a gyümölcsök és zöldségek helyett, hanem hetente két-három alkalommal, étkezések után, desszertként fogyasszuk, és kis mennyiséget, 25-30 grammot együnk.
  • Életmódunk legyen aktív, mozgásban gazdag. A közel egyharmad tábla csoki 150-170 kcal plusz többletenergia-bevitelt jelent, amely kiegyensúlyozott étrend mellett fél-egy órás intenzív testmozgással kompenzálható.
  • Mértékkel fogyasszuk!
  • Válogassuk meg, milyen csokit veszünk. Minél magasabb a kakaótartalom, annál értékesebb a csokoládé.

Milyet vegyünk, mennyit együnk, és hogyan tudjuk lemozogni?

A húsvét az egyik legszebb családi ünnep. A tojás és a sonka mellett megannyi édesség is terítékre kerül, a gyerkőcök nagy örömére. Ilyenkor azonban sok szülő nem tudja, hogy milyen csokiból mennyit adhat, illetve ő maga mennyit ehet, hogy az ne vezessen pluszkilók felszedéséhez.

Az első és legfontosabb, hogy bátran ehetünk csokit! A tévhittel ellentétben a csokinak sok pozitív hatása van, de ettől függetlenül csak mértékkel szabad majszolni.

6 tény a csoki jótékony hatásáról

Ezek után mondja azt valaki, hogy a csoki nem boldogít! Máris jobb a kedvünk, hogy az eddig ellenségnek vélt, örök csábító csokoládé még sincs tiltólistán.
Nos, kedves hölgyek és anyukák, ebből a felsorolásból látszik, hogy inkább a cukorkákat kell száműzni a húsvéti nyuszi zsákjából.

Azonban nem szabad elfelejteni néhány fontos szabályt, még mielőtt megrohamoznánk az üzletek csokipultjait.

Mi a különbség a csokoládé és a kakaós bevonó között?

Csokoládé Kakaós bevonó/kakaós tejbevonó
Olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó-szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag.

Összetevők:

  • cukor
  • tejpor
  • kakaómassza (kb. 50% kakaóvaj, 50% zsírmentes szárazanyag)
  • kakaóvaj
  • (kakaópor)
Kakaóporból, cukorból, növényi zsírból, szükség szerint tejkészítményekből finomaprítással készített, bevonásra (áthúzás, mártás), formázásra alkalmas massza, amely szobahőmérsékleten szilárd, a készítéshez felhasznált zsiradék olvadáspontja feletti hőmérsékleten pedig folyékony anyag.

Összetevők:

  • cukor
  • tejpor
  • kakaópor
  • speciális növényi zsír

Melyik csokit válasszam? Az NLCafe segít!

Hatalmas bevásárlókocsit tologatva, még háromszáz vásárlóval együtt tolongunk a csokipultnál, miközben férjurunk azon tűnődik, miért nem vesszük le a hozzánk legközelebb esőt, és megyünk végre tovább, vagy inkább haza.
Gondolom, ez a szituáció minden nőnek ismerős. Viszont nem szabad elkapkodni a csokiválogatást.

Természetesen, főleg válság idején, döntő szempont lehet az ár. Dietetikusok azonban azt javasolják, hogy inkább vegyünk drágább, de jó minőségű csokiból kevesebbet, mint kevésbé jó minőségűből többet.
Ezért a vásárlást érdemes a termék címkéjének elolvasásával kezdeni.

 Címkeábécé

C mint címke
A címkén a következő információk találhatók meg: a termék pontos neve, a forgalmazó vagy gyártó neve, címe, a termék nettó tömege, esetenként darabszáma, a termék valamennyi összetevője, lejárati, azaz minőségmegőrzési ideje és javasolt tárolási feltételei.

Ö mint összetevők
Habár árban nagy eltérések mutatkoznak a bevonómasszából és a csokoládéból készült figurás termékek között, beltartalmi értéke és pozitív élettani hatásai miatt érdemes előnyben részesíteni a valódi csokoládét, amely legalább 35%-ban kakaó-szárazanyagot tartalmaz. A csokoládék kakaótartalmát – csakúgy mint az esetleges allergén összetevőket – szintén a címke jelöli.

D mint dúsítók
A csokoládék és a szaloncukrok készítéséhez gyakran használnak különböző dúsítóanyagokat, egyrészt a termék tápanyagtartalmának növelése, másrészt pedig ízesítése céljából. A termék minősége akkor igazán jó, ha a dúsító- vagy ízesítőadalék nemcsak 1-2%-ban, hanem nagyobb mennyiségben, 15-20%-ban található a termékben.

Cs mint csomagolás
A húsvéti figurákat szinte kivétel nélkül vékony alumíniumfóliába csomagolják, amely jól védi a figurákat a szennyeződések ellen. Soha ne vásároljunk meg sérült vagy szakadt csomagolású terméket, mert az a szállítás során vagy a boltban esetleg már szennyeződhetett.

Praktikus tanács, hogy a csomagolást érdemes csak azután kidobni, ha meggyőződtünk a termék megfelelő minőségéről.

I mint információs vonal
A minőségi termékeket gyártó vállalatok a termék csomagolásán közzéteszik információs vagy fogyasztói vonaluk telefonszámát. A telefonvonal megléte már önmagában is fontos jele annak, hogy minőségi terméket vásároltunk, de ezen keresztül a gyártók bármilyen minőségi kifogásunkra vagy kérdéseinkre is választ adnak.

T mint tápanyagjelölés
Az élelmiszerek címkéjén lévő energia- és tápanyagjelölés segíthet a kiegyensúlyozott étrend összeállításában. Már hazánkban is bevezetésre került az INBÉ – irányadó napi beviteli érték –, amely egy egységes élelmiszer-jelölési rendszer.

A rendszer lényege az, hogy a csomagoláson látható a termék egy adagra vetített energia- (kilokalória-) tartalma, vagy hosszabb változatban az energia, fehérje, cukor, zsír, telített zsírsav, élelmi rost és nátrium mennyisége, illetve az, hogy ezek a tápanyagok egy felnőtt napi tápanyagszükségletének hány százalékát teszik ki.

A 2000 kilokalóriás iránymutató energiabeviteli értéket egy átlagos fizikai aktivitású, átlagos testtömegű, egészséges felnőtt nő igényei alapján állapították meg. Az energiabevitel egy ugyanilyen kondíciójú felnőtt férfi esetében 2500 kilokalória, míg a gyermekek esetében alacsonyabb, körülbelül 1800 kilokalória.

M mint minőségmegőrzési idő

A szezonális édességekre az üzletek általában az ünneptől számított 3 hónapos minőségmegőrzési időt szavatolnak, de ennek pontos időpontját ugyancsak a termék címkéjén olvashatjuk.

(Minőségi kifogás esetén a termék forgalmazója, vagyis az az üzlet, ahol a terméket vásároltuk, a minőségmegőrzési időn belül, blokk ellenében köteles a terméket kicserélni.)

3 elképesztő tény a magyar csokifogyasztásról:


S. O. S. – Hogyan mozogjam le, ha túl sok csokit ettem?

Nézzük meg, hogy egy 60-70 kilogrammos személy mennyi és milyenfajta mozgással hány kalóriát ad le!


Mozgás időtartama
Mozgás fajtája Elégetett kalória
1 óra tánc 406 kalória
1 óra asztalitenisz 452 kalória
1 óra kerékpározás (16 km/h) 421 kalória
1 óra kocogás (10 km/h) 655 kalória
1 óra úszás 546 kalória
1 óra korcsolyázás 406 kalória
1 óra teniszezés 452 kalória
0,5 óra ablaktisztítás 125 kalória
0,5 óra padlómosás 226 kalória
0,5 óra fűnyírás 212 kalória
0,5 óra fűrészelés 258 kalória
0,5 óra gereblyézés 117 kalória
0,5 óra kertészkedés 250 kalória

Ha valaki viszont arra kíváncsi, hogy egy-egy ételt, édességet milyen és mennyi sporttal tud elégetni, nézze meg az alábbiakat:

Kb. 100 kalóriát lehet elégetni:

100 kalóriát tartalmaz:

Kb. 200 kalória elégetéséhez elég:


Kb. 200 kalóriát tartalmaz:


Anyagcsere

A fentiektől nem kell megijedni, hiszen minden egyes szervezet másképpen reagál a felvett kalóriákra. Van, akinek gyors az anyagcseréje, így szinte soha nem fog elhízni, és van, akinek lassabb, így nehezebben adja le a felesleges kilókat.

De ne aggódjunk! Kitartással és odafigyeléssel mindenki meg tud szabadulni azokól a fránya pluszkilóktól.

Exit mobile version