A legtutibb anyagcsere-serkentők – a lila ételek

Horváth Judit | 2009. Július 25.
Nem kell a legújabb csodaszereket lekapkodnunk a boltok polcairól, a legegyszerűbb és könnyen elérhető természetes anyagcsere-serkentők a lila ételek!

A sötétlila gyümölcsök a legjelentősebb antioxidánsok, még a citrusféléket is lekörözik.

Az antocián nevű anyag színezi őket lilára, mely egy antioxidáns flavonoid. A flavonoidok létfontosságú anyagok, mivel megvédik a C-vitamint a megsemmisüléstől, és segítik a véráramba szállított tápanyagok eljutását a sejtekhez, ezenkívül erősítik és rugalmassá teszik az érfalat, így gátolva az érelmeszesedés kialakulását. Az antocián egyúttal erős antioxidáns is, ezáltal segíti a szervezetet a káros UV-sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezésben.

 

Legfontosabb forrásai:
szilva, áfonya, szeder, lila szőlő, lila káposzta, padlizsán, fekete ribizli.

Tudtad?

A lila színanyag, az antocián, mely koncentráltan a szőlőhéjban, az áfonyában és a szederben található, bizonyos kutatások szerint megelőzi az elhízást is.

Exit mobile version