A különböző színű ételek segítségével feltölthetjük testünket azokkal a tápanyagokkal, melyekre egészségünk javításához és fenntartásához szükségünk van. A színes zöldségek és gyümölcsök mindegyike rendkívül értékes tápanyagokat tartalmaz. A vörös ételek feltöltik a testet, erősítik a vért, a sárgáknak frissítő hatásuk van, a zöldek pedig kitisztítják a szervezetet. Minél színesebb az étrended, annál több tápanyaghoz jutsz.
Narancs: fiatalon tart
A narancssárga zöldségek és gyümölcsök a béta-karotinnak, vagyis az A-vitamin provitaminjának a természetes forrásai. Ennek köszönhetik narancsos árnyalatukat. Minél élénkebb a színük, annál több karotin található bennük. A szervezetben lévő megfelelő mennyiségű karotin megvédi sejtjeinket a szabad gyökök roncsoló hatásától és a káros UV-sugárzástól, segíti a szép barnulást, lassítja a bőröregedést. Érdemes hát gondoskodni arról, hogy állandóan elég karotintartalmú ételt fogyassz, mert nagyrészt ennek az anyagnak köszönhetjük szépségünket, fiatalságunkat. A szemünk csillogóbb, a hajunk dúsabb, a körmünk erősebb lesz, és a fakó sápadtságnak is végleg búcsút inthetünk.
A legfontosabb források Sárgarépa, sütőtök, mangó, narancs, sárgabarack, őszibarack, sárgadinnye. Tudtad? A karotin antioxidánst tartalmazó zöldségek és gyümölcsök hatását C-vitaminnal együtt még jobban fokozhatod. Nézd meg a citromsárga ételek leírását. |