Ne bízd a pasidra a lakásvásárlást!

nlc | 2009. Szeptember 22.
Egy ingatlanvásárlással foglalkozó amerikai kutatás arra a következtetésre jutott: bár a párok általában együtt határoznak a nagyobb beruházásokról, leendő otthonuk megvásárlását illetően a nők sokkal hamarabb döntésre jutnak, mint a férfiak.

Az ELTE TáTk hírlevele a Coldwell Banker ingatlanközvetítő megbízásából készült felmérés eredményeit idézi. Az 1000 fő részvételével készült kutatás szerint a párok többsége – saját bevallása szerint – együtt dönt ugyan, bizonyos kérdésekben azonban komoly különbségek mutathatók ki a két nem tagjai között.
A nők 70 százalékának elég egyszer megnézni az adott lakást vagy házat ahhoz, hogy eldöntse, szeretne-e ott élni vagy sem. Ezzel szemben a férfiak körében az első látogatás során döntők aránya kevesebb, „csak” 62 százalék. A férfiak 32, a nők 23 százaléka mondta, hogy többszöri látogatásra van szüksége ahhoz, hogy a vásárlásról határozzon.

A környék legyen biztonságos

Más megfontolások vezérlik a két nem tagjait, amikor leendő otthonuk ideális helyszínét keresik. A nők 55 százaléka számára ugyanis fontosabb az, hogy közel lakjon a családjához, mint a munkahelyéhez. Ez a fajta ragaszkodás a családi környezethez a férfiaknak azonban csak 37 százalékára jellemző.

Eltérő mértékben ugyan, de mindkét nem számára fontos viszont, hogy leendő otthonuk környéke legyen biztonságos. A nők 64 százaléka állna el vásárlási szándékától, ha leendő lakókörnyezete biztonságával kapcsolatban aggályok merülnének fel, míg a férfiaknak 51 százaléka állította ugyanezt.
 
A kutatás során rákérdeztek arra is, a férfiak és nők mihez kezdenének egy plusz szobával az otthonukban. A megkérdezettek 25 százaléka hálószobát, 15 százaléka dolgozószobát, 11 százaléka pedig közös, családi szobát rendezne be benne. A válaszadóknak alig 8 százaléka mondta csak, hogy valamilyen kikapcsolódásra, szórakozásra alkalmas helyiséggé varázsolná a szobát, de érdekes módon az ezt opciót választók körében négyszer annyi volt a férfi, mint a nő.

Racionális mérlegelés vagy ösztönös döntés?

– A szociálpszichológiai kutatások azt tanúsítják, hogy valójában nem vagyunk tudatában, hogy milyen kritériumok alapján hozunk meg egy döntést, különösen akkor, ha bonyolult, sok változós dologról van szó. Tehát a kutatás eredménye, ami a résztvevők tudatos önbeszámolóin alapul, csupán a saját nemi szerepükből fakadó döntési stratégiákról árulkodik, nem jelenti azt, hogy a férfiak hosszabb fontolgatás után hozott döntése objektíve jobb vagy alaposabb volna – elemzi a kutatást Síklaki István, az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánhelyettese. – Egy lehetséges magyarázat az idézett kutatási eredményre, hogy míg a nők jobban felvállalják, hogy az „ösztöneikre” hallgatva hoznak meg egy ilyen bonyolult döntést, addig a férfiak azzal ámítják magukat, hogy őket a racionális mérlegelés vezérli. Pedig valószínűleg nem – hangsúlyozza Síklaki István.

Exit mobile version