Egyél a rák ellen! – 5 betartható tipp

nlc | 2009. Október 28.
Megdöbbentő adat, de amíg a dohányzás körülbelül 30 százalékban befolyásolja a daganatok kialakulását, addig a táplálkozás ennél nagyobb, nagyjából 35 százalékos arányban játszik szerepet a rák kialakulásában, természetesen a genetikai adottságokon túl. Vagyis valóban döntő jelentőségű, mi van a tányérunkon! - mondja Nagy Dóra, dietetikus.

Nagy Dóra, dietetikus

Óriási előrelépés volt a rákkutatásban, amikor felismerték és beazonosították a rákkeltő (karcinogén) anyagokat. Ezek azok az anyagok, amelyek elősegítik a szervezetben a szabad gyökök képződését, amelyek viszont megzavarják a sejtek működését. Vagy torz sejtek kialakításán „dolgoznak” vagy egyes szövetek mértéktelen szaporodásán.

A jó hír viszont, hogy számtalan élelmiszer tartalmaz úgynevezett antioxidánsokat, amelyek képesek megkötni és ezáltal hatástalanítani a szabad gyököket. A probléma azonban ott kezdődik, hogy az élelmiszeripari feldolgozás során a védő hatású antioxidánsok mennyisége jelentősen lecsökken a táplálékban. Van azonban néhány olyan étel-, italféleség, amelyben bőségesen megtalálható. Például a paradicsom, a piros és vörös gyümölcsök, zöldségek (szőlő, áfonya, bogyósok, lilahagyma) a sütőtök, a fokhagyma, a szója, a zöld- és a rooibos tea.

Optimalizáljuk a testsúlyt!

Az idei európai rákkongresszuson a jelenlévők rámutattak, hogy igen szoros összefüggés van a fölös testzsír és egyes ráktípusok közt, mint például a méhnyálkahártya rákja, a mellrák, a vastag- és a végbél rákja között. Ez a probléma ráadásul a közép-európai országokban a legnagyobb, ahol a férfiaknál az új esetek 3,3 százalékát okozta az elhízás, míg nőknél ez az arány elérte a 8,6 százalékot. Tavaly 124 ezernél több európainál fejlődött ki daganat a túlsúly miatt!

Vagyis itt az ideje komolyan venni az egészséges táplálkozásról és természetesen a mozgásról szóló felhívásokat, hiszen ha a genetikai örökségünk ellen nem is tehetünk, az életmódunkkal igenis befolyásolhatjuk az egészségi állapotunkat. Ez talán nem hangzik bíztatóan, de kevesebb rántott hús sült krumplival, és biztosan elmozdul a mérleg nyelve.  

Zsírból is van hasznos

Kevesebb só, jobb kilátások

Kimutatták az összefüggést a túlzott sófogyasztás és a gyomorrákos megbetegedések közt. Érdekes tény, hogy e téren Japánnal egy cipőben járunk, ugyanis amíg nálunk a túlzottan sós, füstölt húsok, a sonka, a kolbász veszélyeztetik az egészséget, addig a szigetországban a füstölt, sózott, pácolt halak.

Válasszunk növényi fehérjéket!

Ajánlások szerint a naponta bevitt táplálékunk 6-8 százalékát kellene kitennie a növényi fehérjéknek, amelyeknek a megelőzésben és a gyógyításban is jelentős szerepük van. Ebből a szempontból, főként a magas rosttartalom miatt ajánlott gyakran fogyasztani hántolatlan gabonákat, babféléket, sárgaborsót, lencsét, és hidegen sajtolt olajokat. Különösen gazdag telítetlen zsírsavakban a szója, a kukorica és a búzacsíra, így ha az egészségre szavazunk, feltétlenül építsük be az étrendünkbe! A keresztesvirágúak közé tartozó kelbimbó, káposzta, brokkoli, karfiol mind gazdagok aszkorbinsavban, tokoferolban (E-vitamin) és a karotinban, így fogyasztásuk rendszeresen ajánlott.

Mérsékeljük az alkoholt!

Bár a bor flavonoid-, polifenol- és antioxidáns tartalma miatt kis mennyiségben védő hatású, nagyobb adagokban és rendszeresen fogyasztva kapcsolatba hozható a máj-, a nyelőcső-, a gyomor- és béldaganatokkal – ahogyan a többi alkoholfajta is. Különösen igaz ez, ha az alkoholfogyasztáshoz dohányzás is társul. Vagyis jobban járunk, ha a közkedvelt nedűket a ritka élvezetek közé soroljuk.  

 

További információ:
www.allergiakozpont.hu
,
www.orvostkeresek.hu

 

 

Exit mobile version