A cukor nélkül készült almaszósz nemcsak finom, hanem egészséges is: kicsi a kalóriatartalma, és hasznos antioxidánsokat juttathatunk be vele a szervezetünkbe. Ám érdemes vigyázni, hiszen az így feldolgozott alma korántsem olyan gazdag antioxidánsokban, mint a friss, hámozatlan gyümölcs: az almában levő összes antioxidánsnak körülbelül 30 százaléka vész el a feldolgozás során, az egyik különösen egészséges vegyületnek, a quercetinnek pedig nagyjából a fele. Az első veszteségek a hámozáskor következnek be, de a főzés sem tesz jót az antioxidáns-tartalomnak. Ráadásul a hámozott alma, és a belőle készült almaszósz csak fele annyi élelmi rostot tartalmaz, mint a héjastul fogyasztott gyümölcs. Ám az almaszósz még ezeket a veszteségeket beleszámolva is jó választás, mert az alma annyira koncentrált antioxidáns-forrás, hogy a belőle készült mártás is többet tartalmaz ezekből a hasznos vegyületekből, mint egyes gyümölcsök és zöldségek. Mivel azonban a nyers almával teheted a legjobbat a szervezeteddel, érdemes minél többet beiktatni belőle az étrendedbe: tedd bele például a salátádba, vagy tálald köretként, párolva.