3 tuti étel fogágybetegségek ellen

Horváth Judit | 2010. Február 03.
A fogágybetegségek nemcsak kellemetlenek, hanem veszélyesek is: a velük küzdőknek kétszer nagyobb esélyük van a szívbetegségekre. Ám ésszerű táplálkozással ezt a problémát is megelőzheted.

 

Régóta tudjuk, hogy az elhanyagolt fogak gócként viselkednek a szervezetben – az  újabb orvosi kutatások szerint viszont a fogágybetegségek, például az ínygyulladás is növelik a szívbetegségek veszélyét. A kutatók szerint ugyanis a szervezetben jelen levő gyulladások mind veszélyesek a rendszer egészére – különösen akkor, ha hosszú időn keresztül jelen vannak.

A kutatók szerint érdemes élni a hétköznapi gyulladáscsökkentő “trükkökkel”: rendszeresen mozogni, és csökkenteni a stresszt. Ezen kívül persze ne feledkezz el a rendszeres fogorvosi ellenőrzésről sem. Ráadásul vannak olyan ételek, amelyek a fogínyedet és a szívedet is óvják:

Mazsola: a benne levő antioxidánsok megakadályozzák az egyik gyulladást okozó baktériumtípus szaporodását és növekedését.

Zöld tea: egy 2009-es kutatás szerint minél több zöld teát fogyaszt valaki, a fogágybetegségeknek annál kisebb kockázatával kell számolnia. A kulcs a katekin nevű antioxidáns, amely csökkenti a szervezet gyulladásos reakcióját.

Teljes kiőrlésű gabonafélék: mivel a teljes kiőrlésű gabonafélék nem okoznak nagy vércukorszint-kiugrásokat, a szervezetben kevesebb gyulladást okozó fehérje képződik, így csökken a fogágybetegségek esélye.

Exit mobile version