A 21 napos diéta második hete

nlc | 2010. Március 03.
Itt a Béres Alexandra Súlykontroll Programjának 21 napos diétája. Íme a második hét menüje.
A 21 napos diéta második hete

 

Nyolcadik nap

 

Gyümölcs és Zöldség Nap!

 

Kilencedik nap

Ebéd:

Serpenyős zöldséges tőkehalfilé / 1adag

Hozzávalók:
tőkehalfilé 120g
sárgarépa 100g
brokkoli 100g
karfiol 100g
olaj 5ml
petrezselyemzöld

őrölt fehérbors
fokhagyma

Elkészítés:
A tőkehalfilét nagyobb kockákra vágjuk, befűszerezzük (só, bors, fokhagyma), majd kevés olajon megsütjük. Ha kész, ízlés szerint citromlével meglocsoljuk és félretesszük. Ugyanabban a magas falú serpenyőben megpároljuk a karikára vágott és fűszerezett sárgarépát. Ha már majdnem puha, akkor hozzáadjuk a brokkolit és a karfiolt és együtt pároljuk készre. Tálalás előtt óvatosan összekeverjük a kész tőkehalfilé kockákkal és összeforraljuk őket. Petrezselyemzölddel díszítjük. Vehetünk készen kapható wok zöldségkeveréket is, azzal hamarabb elkészül az étel.

Vacsora:

Kefires vitaminsaláta kockázott sovány sajttal / 1adag

Hozzávalók:
kígyóuborka 100g
fejes saláta 100g
kefir 100g
retek 50g
vöröshagyma 50g
trappista light sajt 50g

Elkészítés:
A kígyóuborkát és a vöröshagymát karikákra vágjuk, a retket a paradicsomhoz hasonló gerezdekre vágjuk, a fejes salátát apróra tépjük. A sovány sajtot kockákra vágjuk, összekeverjük a friss zöldségekkel, és az egészet leöntjük kefirrel. Azonnal fogyasztható.

Tizedik nap

Ebéd:

Temesvári csirkesült Súlykontroll módra / 1adag

Hozzávalók:
csirkemell 120g
olaj 8ml
zöldbab 250g
kefir 150g
vöröshagyma 30g
paradicsom 100g
zöldpaprika 50g
fokhagyma

fűszerpaprika

Elkészítés:
A csirkemellet megmossuk, felszeleteljük, enyhén sózzuk és elősütjük, majd félretesszük. A megmaradt olajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, beletesszük a paradicsomot és paprikát, a zöldbabot és a fűszereket, majd rövid ideig fedő alatt pároljuk. Visszatesszük a húst, pótoljuk az elpárolgott vizet, és az egészet puhára pároljuk. Végül hozzámelegítjük a kefirt, és összeforraljuk.

Vacsora:

Csípős-gyömbéres csirkecomb / 1 adag

Hozzávalók:
csirke felső comb 200 g
napraforgó olaj 5 ml
csípős pirosarany 3 g
őrölt bors

őrölt gyömbér

Elkészítés:

A sütés előtti napon páclét készítünk olajjal, sóval, gyömbérrel, piros arannyal és borssal. A megtisztított csirkecombokat ebben megforgatjuk, és másnapig hagyjuk érlelődni. Ha jól beitta az ízeket, tepsibe soroljuk őket és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Gombás-hagymás romanobabbal / 1adag

Hozzávalók:
romano bab 200 g
szeletelt konzerv gomba 30 g
vöröshagyma 15 g
balzsamecet 5 ml
olívaolaj 3 ml

folyékony édesítő
őrölt fehérbors

Elkészítés:

A romano babot sóval puhára pároljuk (főzzük), majd kihűtjük. A vöröshagymát finomra vágjuk, összekeverjük az átmosott, lecsepegtetett gombával, majd balzsamecettel, édesítővel, fehér borssal és kevés olívaolajjal összekeverjük és utána a babhoz adjuk. Hűtőben hagyjuk összeérni.

Tizenegyedik nap

Ebéd:

Fűszeres olívaolajban pácolt pulykamell / 1adag

Hozzávalók:
pulykamell 120g
olívaolaj 5g
vöröshagyma 8g
mustár

friss rozmaring
feketebors

Elkészítés:
A vöröshagymát finomra vágjuk, és az olívaolajba tesszük. Hozzáadjuk a mustárt, sót, borsot és rozmaringot, majd egyenletesen összekeverjük. A pulykamellet letisztítva, nagy darabokra előkészítve megforgatjuk a pácban és letakarva, hűtőben legalább egy napig érleljük, majd megsütjük.

Sárgaborsópüré / 1adag

Hozzávalók:
sárgaborsó 60g
vöröshagyma 5g
olívaolaj 3ml

babérlevél

Elkészítés:
Az átválogatott sárgaborsót olívaolajon pirított vöröshagymával, babérlevéllel, sóval puhára főzzük. Ha megpuhult, kevés főzőlé hozzáadásával pépessé turmixoljuk.

Vacsora:

Cukkíni saláta kapros öntettel / 1adag

Hozzávalók:
cukkíni 250g
joghurt 80g
olívaolaj 2g
kapor
fokhagyma

Elkészítés:
A vékonyra szeletelt cukkínit sütőben kevés olívaolajjal félpuhára pároljuk, kihűtjük, majd a finomra vágott kaporral, és tört fokhagymával kevert joghurthoz adjuk.

 

Grillezett ordasajt – fokhagymás / 1 adag

Hozzávalók:
ordasajt – fokhagymás 120 g
olívaolaj 2 ml

Elkészítés:

Az ízesített ordasajtot sütőben kevés olívaolaj felhasználásával készre sütjük. Jó állagú, nem folyik szét!

Tizenkettedik nap

Ebéd:

Sajttal sült brokkoli / 1adag

Hozzávalók:
brokkoli 240 g
sovány sajt 30 g
repce olaj 2 ml
őrölt fehérbors

szerecsendió

Elkészítés:
A mirelit brokkoli rózsákat fűszeres vízben előfőzzük, majd vékonyan kiolajozott tepsibe soroljuk. Ha szükséges, sózzuk és szerecsendióval, őrölt fehérborssal ízesítjük. Egyenletesen rászórjuk a reszelt sovány sajtot. Közepes hőfokú sütőben pár perc alatt készre sütjük.

Steak fűszeres marhahús / 1adag

Hozzávalók:
sovány marhahús 120g
olívaolaj 5g
steak fűszerkeverék

Elkészítés:
A marhahúst fűszerezzük a steak fűszerkeverékkel, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és ebben pácoljuk 24 óráig. Teflonedényben készítjük: fedő alatt pároljuk, majd ha puha, pirosra sütjük, és forrón tálaljuk.

Vacsora:

Bazsalikomos olívaolajban sült csirke / 1 adag

Hozzávalók:
csirkemell filé 120 g
bazsalikom
olívaolaj
őrölt bors

Elkészítés:

A fűszereket összekeverjük az olívaolajjal. Ebben a páclében hagyjuk állni a csirkemelleket, majd tepsiben vagy serpenyőben szép lassan, közepes hőfokú sütőben megsütjük. Vigyázzunk rá, hogy a hús ne száradjon ki, de legyen szép piros. Ezért saját levével gyakran locsolgassuk meg sütés közben.

 

Sült zöldségek, joghurt öntettel / 1 adag

Hozzávalók:
zöldségkeverék 250 g
joghurt 50 ml
citrom 10 g
olívaolaj 5 ml
ételízesítő
őrölt bors
fokhagyma

Elkészítés:

A fűszerezett zöldségkeveréket (sárgarépa, romanobab, brokkoli) megpároljuk. Ha kész, kihűtjük, végül fokhagymás joghurtöntettel meglocsoljuk.

Tizenharmadik nap

Ebéd:

Korpás abonett 2-3db

Tormás tőkehalfilé sütőtökkel / 1adag

Hozzávalók:
sütőtök 250 g
tengeri halfilé 120 g
tejszín (alacsony zsírtartalmú, cukormentes) 50 ml
ecetes torma 30 g
petrezselyem zöld 10 g
citromlé 10 ml
olívaolaj 4 ml
őrölt bors

Elkészítés:
A halat fűszerezzük, kevés citromlevet csepegtetünk rá, majd megsütjük olívaolajon. Külön megpirítjuk a sütőtököt, ezt a halra halmozzuk, és tormás tejszínnel meglocsoljuk. Tálalás előtt megszórjuk zöldpetrezselyemmel.

Vacsora:

Joghurtos-kapros karfiolsaláta feta sajttal / 1adag

Hozzávalók:
mirelit karfiol 300g
joghurt 100g
feta sajt 50g

folyékony édesítő
fokhagyma
őrölt fehérbors
kapor
curry

Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedjük és vigyázva arra, nehogy túlfőzzük, kevés olívával, csipet fokhagymával és sóval puhára pároljuk. A joghurtba keverjük a curry port, az őrölt fehérborsot és a kaprot, majd összekeverjük a kihűlt karfiollal.

 

Tizennegyedik nap

Gyümölcs és Zöldség Nap!

 

 

 

Bővebb információt a www.beresalexandra.hu oldalon találsz.

Exit mobile version