Tankolj fel rostokkal! – Tippek reggelire, ebédre, vacsorára

Horváth Judit | 2010. Március 08.
Ha elegendő rostot fogyasztasz, az nemcsak több órás teltségérzettel ajándékoz meg, és így remek szövetségesed lehet a fogyókúrában, de a rák, a szívbetegségek, és a magas vérnyomás kockázatát is csökkenti, ráadásul a beleid egészségét is védi.

Íme néhány tipp, hogyan rejtsd el az ajánlott napi 30 grammot az étrendedben.

Reggelire:

Fűszerezd a rántottát! Egyharmad csészényi, apróra vágott hagyma és egyetlen gerezd összenyomott fokhagyma egy grammal növeli a rántottád rosttartalmát. Ha nem akarsz korán reggel hagymázni, készíts omlettet fél csészényi párolt brokkolival, ez két gram plusz rostot jelent.

Turmixolj egész narancsot! A reggeli turmixhoz használj egész, hámozott narancsot narancslé helyett, ez körülbelül 3 gramm rostot jelent.

Ebédre:

Tegyél a pizzára oreganót! …és bazsalikomot, egy teáskanálnyi zöldfűszer ugyanis 1 gramm rostot tartalmaz. Ha gombával kéred a pizzát, az még egy gramm.

Legyen a hamburgerzsemlén szezámmag. A sima bucihoz képest ugyanis egy fél grammal több rost van benne.

Vacsorára:

Kóstold meg az édesburgonyát! Darabonként két grammal több benne a rost, mint a normál krumpliban.

Vadulj! Legalábbis, ha rizsről van szó, ugyanis a barna rizs rosttartalma a háromszorosa a fehér rizsének.

Exit mobile version