Étkezz színesen – étkezz egészségesen!

Horváth Judit | 2010. Március 29.
Minél színesebb az étrended, annál nagyobb az esélye, hogy minden fontos vitamin bejut a szervezetedbe. Válogass a mi palettánkról!

Piros: a piros ételekben rengeteg van a likopin nevű antioxidnásból, amely többek között a prosztata- és a mellrák megelőzésében segít.

Mit válassz? A paradicsom és a görögdinnye mellett próbáld ki a vörös húsú grapefruitot, és a piros színű paprikát is.

Narancs: a narancsszínű ételek ragyogó árnyalatát az alfa- és a béta-karotin adja, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít át. Az A-vitamin a szem, a bőr, a csontok és az immunrendszer egészségét védi, míg elővitaminjai hatásos antioxidánsként működnek.

Mit válassz? Kóstold meg a sárgabarackot, a sárgadinnyét, a sárgarépát, a mangót, a narancsot, a sütőtököt, az édesburgonyát és a mandarint.

Sárga és zöld: számos sárga és zöld növény, különösen a zöld, leveles zöldségek kiváló forrása a luteinnek és a zeaxantinnak, amelyek a szem barátai – segítenek kivédeni az időskori sárgafolt-elfajulást. A leveles zöldségek ezen kívül béta-karotinban is gazdagok.

Mit válassz? Jó választás a kukorica, a fejes saláta vagy a viszonylag keveset használt, ám értékes mángold.

Sötétzöld: a káposztafélék izotiocianát-tartalma serkenti a méregtelenítést vezénylő enzimek működését, így a daganatos betegségek kivédésében lehet segítségedre.

Mit válassz? Főzz brokkolit, kelbimbót, karfiolt, kelkáposztát.

Kék, lila és bordó: a kék, lila és bordó gyümölcsök rengeteg antocianint és proantocianint tartalmaznak – ezeket az antioxidánsokat a szív és az agy tökéletes működésének támogatásával hozták összefüggésbe a kutatások.

Mit válassz? Egyél áfonyát, szilvát, padlizsánt, vörös szőlőt, retket, málnát, epret.

Exit mobile version