500 ezernél többen veszélyben hamis gyógyszerek miatt!

nlc | 2010. Május 06.
Akár halálos veszélyben lehetnek azok, akik hajlamosak nem legális úton-módon beszerezni gyógyszereiket. Nemcsak Magyarországot, de Európát is elárasztják a hamis gyógyszerek.

Évente 77 millió európai fogyasztó kockáztatja életét azzal, hogy a legális gyógyszer-értékesítési csatornákat megkerülve vásárol gyógyhatásúnak remélt készítményeket. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) „Hamisítás Magyarországon” című kutatása szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 7 százaléka veszélyeztetett, azaz több mint félmillió ember vásárolna bizonytalan forrásból származó gyógyszert.

 Az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján elérhető gyógyszeradatbázisban bármilyen készítményre rá lehet keresni, a találatok között megtalálják a készítmény gyártóra, összetevőkre vonatkozó adatait, továbbá a különböző kiszerelések, és adott esetben maga a tabletta szöveges és fényképes ismertetőit.

A reprezentatív kutatás eredményei szerint körülbelül 80 ezer magyar gondolkodás nélkül, bármikor vásárolna illegális forrásból gyógyszert, további közel 500 ezer fogyasztó pedig hajlik arra, hogy éljen az ilyen lehetőséggel. Székely Krisztina, a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője hangsúlyozta, kevesen tudják, hogy a WHO szakértői szerint minden második illegálisan kínált, online eladott pirula hamisítvány, és mint ilyen, fogyasztása súlyos egészségkárosodást, sőt halált is okozhat.

További információ: www.hamisgyogyszer.hu 

Exit mobile version