A helyes technikájú evés segít a testsúly megtartásában

Medipress | 2010. Június 26.
A helyes étkezés befolyásolja egészségünket. A helyes technikájú evés – rágás és nyelés – segít a testsúly megtartásában és az egészséges emésztésben.

Az, hogy hogyan eszünk – és nem csak az, hogy mit –, közrejátszik testsúlyunk alakulásában, és az emésztésünk állapotát is befolyásolja.

Üljön le. Ne járkáljon, dolgozzon, vezessen, tévézzen evés közben. A zavaró tényezők hajlamossá tesznek a túlevésre. Apró falatokat egyen, próbáljon kisebb darabokat vágni az olyan ételekből, amelyeknél alaposabb rágásra van szükség (például húsok). Igyon a falatok között, de ne arra használja a folyadékot, hogy leöblítse a nagyobb falatokat. Ez nemcsak a fulladás miatt veszélyes, hanem megterheli az emésztőrendszert is. Kisebb korty vizet igyon minden harapás után, és lassítsa le az evési tempót. Rágja meg alaposan az ételt lenyelés előtt, ezzel már a gyomorba érkezés előtt elkezdik a nyálban lévő emésztőenzimek lebontani a táplálékot. Rágja meg a lazább, folyékonyabb ételeket is, ne nyelje le rögtön a joghurtokat és a leveseket, ezáltal is megkönnyíti a szervezet számára az emésztést. Minden falat után tegye le evőeszközét, hagyjon időt a rágásra és a nyelésre, ne foglalkozzon asztaltársai evési tempójával. Ne beszéljen tele szájjal, hiszen a levegő lenyelése csak böfögéshez és rossz közérzethez vezet.

Érdekes tény, hogy agyunknak 15-20 percre van szüksége, hogy megkapja a gyomortól a „teli” jelzést, így ha még eszik, mikor a teltség jelentkezik, akkor már túlette magát. Csak akkor egyen, ha éhes, ne kövessen szokásokat étkezési rendjében, sokkal jobban jár gyakori, de kisebb étkezésekkel.

Exit mobile version