Temetnék az internetet a sztárok?

Szabó-Kállay Anna | 2010. Július 09.
Prince szerint az internet fölött ugyanúgy eljárt az idő, mint az MTV felett. Érdekes, más zenekaroknak bejött az internet, sőt, még akár az ingyenes letöltés is.
Lejárt lemez az internet a sztároknak?
Prince nemrégiben egy interjúban többek között arról beszélt, hogy nem engedélyezi a YouTube-nak és az iTunes-nak, hogy használja a zenéit, ráadásul még a saját hivatalos honlapját is megszüntette. Szerinte az internet lejárt lemez, és nem érti, miért kellene az új zenéit az Apple online zeneboltjának, az iTunes-nak vagy bárki másnak átadnia, akik nem fizetnek neki előleget.

“Az internet olyan, mint az MTV. Egy időben menő volt, de aztán egyszercsak idejétmúlttá vált. A számítógépek és a digitális kütyük egyébként is rosszak. Csak teletömik az emberek fejét egyesekkel és nullákkal, ami nem jó.”

Persze ez nem azt jelenti, hogy nem keres más alternatív terjesztési módokat. Úgy látszik, ő a nyomtatott sajtóban látja a fantáziát . (Lehet, hogy senki nem szólt neki, hogy ez a piac folyamatosan zsugorodik az utóbbi években?) Angliában ugyanis a Mirror újság most vasárnapi számához ajándékba adják Prince legújabb, 20TEN című albumát. 

Természetesen nem minden zenész vélekedik Prince-hez hasonlóan. Sőt! A Nine Inch Nails nagy meglepetést okozott 2008-ban azzal, hogy ingyen letölthetővé tette, és torrent letöltőoldalakon is terjesztette a Ghosts albumot. Még nagyobb meglepetést okozott az, hogy mégis nagyot is kaszáltak vele: az Amazon 2008-as eladási listájának az első helyén végzett Ghosts I-IV. A rajongók ugyanis nem csupán ingyen töltögették a zenét, hajladóak voltak a fizetős kiadásokért, például a pénzért letölthető online verzióért, CD-ért, bakelitért, DVD-ért vagy Blu-Ray lemezért is pénzt kiadni. Természetesen már a következő albumukat, a The Slip-et is hasonlóan terjesztik. Aki meglátogatja a hivatalos oldalukat, annak egyből felajánlják, hogy ingyen letölthesse, csupán az e-mail címünket kell megadni.

Nine Inch Nails

 

A Radiohead is próbálkozott hasonlóval: szintén 2008-ban osztották meg ingyen az In Rainbows című albumukat, és a rajongókra bízták, mennyit hajladóak adakozni érte. Igaz, egy idő után beszüntették a letöltést, ami egyébként sem a teljes, CD minőségű zenéket tartalmazta. Valószínűleg ezért látta úgy a Nine Inch Nails frontembere, Trent Reznor, hogy ez az akció “nem volt őszinte”, inkább csak marketingfogás volt.
 
Trent Reznor egyébként is ott van az “internetes tűz” közelében: nemrégiben jelentette be, hogy ő írja (Atticus Ross-szal közösen) a Facebookról szóló film, a The Social Network című film zenéjét, ami október elsején kerül a mozikba Amerikában. A filmzene várhatóan pár héttel a pemier előtt jelenik meg, és arról nem volt még szó, hogy vajon ezt is le lehet-e majd tölteni ingyen, legálisan.
 
Természetesen itthon is keresik a lehetőségeket a zenészek. A metál körökben jól ismert magyar Wendigo zenekar tavaly októberben ingyenesen letölthetővé tette második, Audio Leash című lemezét, ráadásul az igények ismeretében két változatban is: gyorsan leszedhető, tömörített mp3 állományokként, és minőségi, tömörítetlen wav formátumban is – ráadásul az addig itthon kifejezetten “ellenségként” kezelt torrent fájlmegosztón is publikálták az albumot.
Wendigo zenekar
Forrás: wendigo.hu

A zenekar frontembere, Bátky ‘BZ’ Zoltán ellentmondásos helyzetként értékeli a zeneipar változását: “Alapesetben annak örültünk volna, ha nincs szükség efféle internetes promócióra, és hagyományos formában adhatjuk ki a lemezt. Azonban a technológiai fejlődésnek nem igazán lehet gátat szabni, olyan ez, mintha száz éve betiltják az autókat, mert éhen halnak a lótenyésztők. Sajnos be kellett látni, hogy az internet általánossá válása, és persze az egyre laposabb pénztárcák korában teljesen egyértelmű, hogy bármilyen megjelenő zenei produktum perceken belül az interneten landol. Így megfordítottuk a folyamatot, és mi magunk tettük ingyenesen letölthetővé az új lemezt, amely nem várt sikert hozott: Az első három hónap alatt csaknem harmincötezer letöltést regisztráltunk – ha ennyi hagyományos CD formátumban fogy, már a hetedik aranylemezt szögelnénk a falra.”

Arra a kérdésre, hogy megéri-e az ingyenes, internetes terjesztés, a zenész válasza nem volt túl bizakodó: “Sajnos ami szabadon megszerezhető technikailag, azt meg is szerzik, ez nem kérdés. Az viszont már probléma, hogy a letöltögetők így gyakorlatilag semmibe veszik azokat a fizikailag is megfogható, és indirekt pénzösszegeket, amiket a zenészek, zenekarok a fennmaradásukra, a lemezek elkészítésére, a hangszerek beszerzésére és karbantartására költenek. Épp ezért hosszabb távon talán egy adakozással, “becsületkasszával” megerősített, ám alapesetben ingyenes letöltősdi lehet a megoldás. Ezek mellett pedig remélem, az emberek nem felejtenek el koncertre járni, ugyanis az élő zene sokszor még mindig varázslatosabb, mint egy végletekig polírozott hangfelvétel. Ráadásul eddig a koncertek promotálták a CD-ket, most úgy tűnik, ez a folyamat is a visszájára fordult.”

 
 
Exit mobile version