Az energikusság titkos receptje: sárga ételek

nlc | 2010. Július 16.
A zöldségek és gyümölcsök színe nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem a természet zseniális jelzőrendszere is egyben. A tápanyagok színkóddal rendelkeznek. Az étel színe ugyanis elárulja testünknek, hogy az adott eledel milyen tápanyagokat tartalmaz.

A különböző színű ételek segítségével feltölthetjük testünket azokkal a tápanyagokkal, melyekre egészségünk javításához és fenntartásához szükségünk van. A színes zöldségek és gyümölcsök mindegyike rendkívül értékes tápanyagokat tartalmaz. A vörös ételek feltöltik a testet, erősítik a vért, a sárgáknak frissítő hatásuk van, a zöldek pedig kitisztítják a szervezetet. Minél színesebb az étrended, annál több tápanyaghoz jutsz.

 Sárga – energikussá és fitté tesz

A sárga ételek telis-tele vannak a legfontosabb immunvédő vitaminnal, a C-vitaminnal, mely egy igazi csodafegyver. Felvértez minket a betegségek ellen, ezenkívül elősegíti a baktériumok, a vírusok és az élősködők okozta fertőzések leküzdését is. Ez a vitamin az antioxidáns védelmi rendszer első bástyája a szervezetben, együttműködik az E-vitaminnal és a karotinokkal. Véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, erősíti az artériák kollagénszerkezetét, csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozza a vérrögképződést. Mivel vízben oldódik, naponta szükséges a pótlása.

Legfontosabb forrásai:

citrom, grépfrút, paprika, spárga, körte, káposzta, karalábé, bodzabogyó, zöld alma.

 

Tudtad?

A C-vitamint az állatok maguk állítják elő, ezért soha nem fáznak meg. Szervezetük mindig éppen annyit állít elő, amennyire szükségük van ahhoz, hogy ne betegedjenek meg.

 

Exit mobile version