Napi 14 óra edzés – mindent a feszes fenékért

nlc | 2011. Június 27.
Te is megszállottan fogyózol és edzel, hogy a közelgő tengerparti nyaralásra formába hozd magad? Csak óvatosan, mert a kampányszerű edzés könnyen balul sülhet el, és a hatása sem tart sokáig.

Emlékszel Heidi Montagra, a plasztikai műtétek rekordernőjére? A fiatal lány – aki egyébként utólag nagyon is megbánta az operációkat a csúnya hegek és az elhúzódó fájdalmak miatt – újra elrettentő tettével keltett hírverést. Az amerikai valóságshow-hősnő az elmúlt két hónapban minden nap felváltva futott és súlyt emelt: hajnali öttől este hétig edzett, hogy egy medencebulira formába hozza magát.

Napi 14 órát edzett
14 kg-tól szabadult meg
Műtét előtt és után

Hogy Heidi képes volt napi 14 órát edzeni, elég extrém, de ha azt vesszük, hogy 2009 novemberében összesen tíz plasztikai műtétet hajtottak végre a testén és az arcán mindössze egy nap alatt, már meg sem lepődünk. Az extrém edzésprogram eredményeként egyébként a lány 14 kilogrammtól szabadult meg, és most hullámzó hasizmokkal feszít a medence szélén. Nemsokára bizonyára egy fitneszmagazin címlapjáról fog ránk mosolyogni.

A Harvard egyik pszichológusa szerint ekkora megterhelést a szervezet nagyon nehezen képes elviselni, ami könnyen a visszaüthet: a sérült, edzésre képtelen ember könnyen depresszióba eshet. Különösen a nők számára okozhat a túlzásba vitt edzés egészségügyi gondokat, például hormonális problémákat vagy csonttörést. A vágy, hogy teljes mértékben kontrollt gyakoroljunk a testünkre, könnyen evési rendellenességek, bulimia vagy anorexia kialakulásához is vezethet.

Az edzés mindenesetre a plasztikánál természetesebb módja a testformálásnak, de a túlzásba vitt dolgok soha nem vezetnek jóra. Ha Heidi nem is tanul a hibáiból, mi azért megtehetjük.

Amilyen a felépülés, olyan a leépülés

Baranyai Judit, aki az első magyar sportreality személyi edzője, a Nők Lapja Cafe megkeresésére elmondta, hogy a kampányszerű edzés veszélyes az egészségre és nem is hoz tartós eredményt. Egy átlagos szervezetnek két hónapra van szüksége ahhoz, hogy egyáltalán megszokja a terhelést, vagyis mindenképpen fokozatosan kell elkezdeni edzeni. A szakember szerint egyéni adottságoktól függően heti három-öt alkalom 40-60 perces futás vagy más aerob mozgás – esetleg erősítéssel kiegészítve – hosszú távon egészséges és viszonylag gyorsan formássá alakít.

„Amilyen a felépülés, olyan a leépülés” – mondja az edző, vagyis éppen annyi idő alatt lehet visszahízni a leadott kilókat, illetve visszanyerni eredeti alakunkat, amennyi ideig a testedzés tartott. Vagyis ha Heidi a medenceparti után nem folytatja az edzést, két hónap alatt nagyjából úgy fog kinézni, mint előtte. De ez igaz azokra a csajokra is, akik a nyaralásra vagy egy esküvőre akarják hirtelen formába hozni a testüket: a testedzés elhagyásával a mozgásra szánt idő alatt vissza is áll az eredeti állapot. „A plasztikázott test ráadásul sokkal sérülékenyebb is, gondoljunk csak a hegekre, amelyekkel ennek a lánynak a teste tele van” – magyarázza Judit.

Az edző a sportvalóságshow keretében öt átlagembert, köztük Szántó Dávid sportriportert készíti fel egy őszi maratonra. A felkészülés négy hónapig tart, a futók eleinte heti háromszor 40 percet edzenek, majd fokozatosan emelik a mennyiséget. Hogy hogyan bírják a terhelést, mennyire kitartóak, és valóban sikerül-e nekik a maratoni táv teljesítése, arról minden hétfőn este az egyik sportcsatornán láthatunk összefoglalót a Dávid futása – A maratoni csata című műsorban.

Exit mobile version