Személyiségdiéta az új trend

nlc | 2011. Augusztus 30.
Az a legújabb mondás, hogy az önismeret a sikeres fogyókúra titka. Nem bonyolult: ha tisztában vagyunk azzal, mik a gyengéink, akkor le is tudunk fogyni.
Személyiség-diéta az új trend

Dr. Daniel Amen neurológus öt fő típusba sorolja az embereket, az alapján, hogy milyen indíttatásból esznek többet a kelleténél. A kategóriák: kényszeres evő, impulzív (hirtelen cselekvő) evő, kényszeres-impulzív evő, bánatevő, szorongó evő.

A doktor szerint az egy kaptafára gyártott diéták többsége azért nem működik, mert minden típus más és más, személyiségére szabott étrenddel tud csak lefogyni, mégpedig úgy, hogy a túlevés okát szünteti meg.

A kényszeres evőknek például a magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása nem ajánlott, viszont jól teszik, ha sok összetett szénhidrátot visznek be a szervezetükbe, ez ugyanis fokozza a szerotonin, azaz „boldogsághormon” termelődését, ami pedig értelemszerűen javítja a hangulatot. Az impulzív evőknek viszont épp a fokozott szerotonintermeléstől kell megkímélniük magukat, hiszen ők eleve könnyen elveszítik a kontrollt, érdemes viszont sok csirkét és zabot enniük, ez ugyanis a dopamin termelődését segíti elő, ami javítja a koncentrációt és az önellenőrzést. 

A kényszeres-impulzív evőknek a sok testmozgást, míg a bánatevőknek a omega–3-zsírsavakban gazdag ételek fogyasztását javasolja a doktor, mely segít megnyugtatni a szervezetet. A szorongó evőknek a koffeint és az alkoholt mindenképp kerülniük kell, jól teszik viszont, ha olyan ételeket esznek – például brokkolit, lencsét, diót –, amelyek bővelkednek a glutamin nevű aminosavban, mert ez oldja a feszültséget, a szorongást.

Számos szakember akad, akik nincsenek épp elragadtatva dr. Amen módszerétől, mondván, hogy azt hogy legfeljebb kifogásként használhatják azok az emberek, akik lusták megszabadulni súlyfeleslegüktől.

Exit mobile version