Soványabb lehet, aki többet barátkozik?

Medipress | 2011. Szeptember 24.
Egy friss kutatás szerint szoros összefüggés van a barátkozás, társas viselkedés és a felesleges kilók elvesztése között.

Legalábbis ez a helyzet az egereknél. A Cell Metabolism szaklapban megjelent tanulmány szerint a rágcsálók némelyike a has körüli zsír felét leadta annak köszönhetően, hogy összetettebb és szociálisan stimulálóbb környezetben élt. A kutatók egy tavalyi kutatásra alapoztak, amely azt vizsgálta, hogyan növeli az egerek rákkal szembeni ellenálló képességét az ilyen összetett környezet. A kutatást vezető dr. Matthew During elmondta, feltűnt, hogy ezek az állatok sokkal vékonyabbak voltak.

Az új kísérlethez két csoport ugyanolyan egeret választottak ki. Az egyik csoportot ötösével szabványos ketrecekbe helyezték, a többieket pedig huszonötösével bonyolultabb környezetekbe helyezték, amelyekben kerekek és útvesztők is voltak, és több lehetőség nyílt a társas érintkezésre. A kutatók az étrend és a fizikai aktivitás variációit figyelték. Néhány hét múlva a gazdagabb környezetben lévő egerek soványabbak voltak, még akkor is, amikor unatkozó társaik két-háromszor több időt töltöttek a futókeréken. Ráadásul a társas állatok nagyobb ellenállást mutattak az elhízás ellen, amikor magas zsírtartalmú étrendet fogyasztottak.

Exit mobile version