Megvan a pilates utódja: a gerendaaerobik

nlc | 2011. December 13.
Összegyúrták az aerobikot a gerendával, adtak hozzá egy csipetnyi pilatest, a végeredmény pedig egy új fitneszforma, a gerendaaerobik lett.

Hasonló mozdulatokat kell elképzelni, mint a Dirty Dancingnek abban a jelenetében, ahol Jennifer Grey és Patrick Swayze egy fatörzsön egyensúlyoznak. A könnyítés annyi, hogy a nagy sűrűségű habból készült, deszkára hasonlító tornaszer lapos és a talajon fekszik, ugyanakkor éppen annyira keskeny, hogy kellőképpen megnehezítse a koordinációt. És mivel az egyensúlyozás maximális koncentrációt igényel, a gerendaaerobikot másnaposan senkinek nem ajánlják a hozzáértők.

Az egyensúlyozás nehezíti a tornát
Fotó: dailymail.co.uk

Az Egyesült Államokban már nagy népszerűségnek örvendő új fitneszforma, melynek eredeti neve „beaming” általában a nők körében hódít. Nem véletlenül: a szakemberek szerint a talajgerendán már egyszerű gyakorlatok végzése is csodákra képes az alapvázizomzat, így elsősorban a hát-, a has- és a medencetájéki izmok erősítésében, aminek köszönhetően sokat javul a testtartás, laposabb lesz a pocak, de még az esetleges hátfájások is megszűnhetnek.

Lassú mozdulatok, de kemény munka jellemzi az új tornát: többek között guggolásokat, kitöréseket, lábemeléseket és felüléseket is végeznek az órán résztvevők. A gerendaaerobikon ráadásul csalni sem lehet: attól a perctől fogva, hogy ráléptünk a gerendára, a testünk keményen dolgozik. A tornát a megfelelő stabilitás érdekében mezítláb végzik, ezért erősödnek a lábfej izmai is. Az új sport így nemcsak az egyensúlyt javítja, de a lábakat is formálja.

A szakemberek szerint a gerendaaerobik meditációnak sem utolsó, hiszen torna közben annyira koncentrálunk, hogy biztosan minden másról elfeledkezünk. Nemcsak testileg, de lelkileg is sokkal kiegyensúlyozottabbnak érezhetjük magunkat óra után.

Exit mobile version