Ha ételeinkből néha elhagyjuk a lisztet, és más alternatívákat keresünk helyettük, mi is meglepődhetünk, milyen finom ízek születhetnek. No persze ez nem a ma találmánya. Régen is sok sütemény készült liszt nélkül, kukoricadarából, túróból vagy mákból például.
Egészségünk szempontjából is jó döntés, ha néha tehermentesítjük egy kicsit szervezetünket a gluténtől. A mindennapokban amúgy is eszünk eleget belőle, így hétvégén, ha egy finom desszertre vágyunk, vagy éppen születésnapot tartunk, kipróbálhatunk liszt nélküli recepteket is. Ha ismerőseink között netán gluténérzékeny is akad, a legnagyobb örömet talán neki okozhatjuk. Lássuk is a recepteket!
Narancsos-mandulás túrótorta
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók:
• 50 dkg túró
• 5 dkg darált, hámozott mandula
• 3 tojás
• 1 nagy pohár tejföl
• 12 dkg fruktóz (gyümölcscukor)
• 1 vaníliarúdból kikapart magvacskák
• 5 dkg pirított mandulaforgács
• a tetejére narancshéjcsíkok és narancsszeletek
Vajazzunk ki egy kerek, kapcsos tortaformát. Sütőpapírból vágjunk ki egy méretével megegyező kört, és béleljük ki a forma alját, majd a papírt is vajazzuk meg. Az így előkészített formát tegyük a hűtőszekrénybe, amíg a túrókrémet kikeverjük. Kézi habverővel keverjük össze a túrót, a tojásokat, a tejfölt, a fruktózt és a vaníliát. Keverjük bele az 5 dkg darált mandulát, és öntsük bele az előkészített tortaformába. Kicsit ütögessük oda a konyhaasztalhoz, hogy egyenletesen elsimuljon, és a levegőbuborékok eltávozzanak. 150 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 35 percig, majd a sütőt kikapcsolva hagyjuk benne kihűlni. Késsel óvatosan vágjuk körbe, hogy a széle biztosan elváljon a tortaformától, és a kapcsos formát nyissuk ki. Így a torta szabaddá válik a díszítéshez. Két szép narancs héját vékony csíkokban fejtsük le. A gyümölcsről távolítsuk el a belső fehér héjat, és szép egyenletes karikákra szeleteljük fel. A kihűlt túrótorta tetejét és oldalát a mandulaforgáccsal, a narancshéjjal és narancsszeletekkel tetszés szerint díszítsük fel.
Gyümölcstorta
Elkészítési idő: 50 perc
A piskótához:
• 6 tojás
• 2-3 evőkanál xilit
• 8 evőkanál hámozott, őrölt mandula
• fél citrom reszelt héja
• 1 vaníliarúdból kikapart magok
A krémhez:
• 80 dkg gyümölcs, ízlés szerint
• 1 dl kókusztej
• 2 teáskanál agar-agar
• 7-10 dkg xilit
• 20 dkg kókuszzsír
Tetejére:
• gyümölcsök, ízlés szerint
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tojásokat gondosan kettéválasztjuk, vigyázva, hogy a fehérje teljesen tiszta maradjon. Először a fehérjét verjük kemény habbá. A sárgákhoz hozzáadjuk a xilitet, a citromhéjat és a vaníliát. Habverővel alaposan kikeverjük. Kanállal hozzákeverjük a mandulát, majd apránként, óvatosan összekeverjük a felvert fehérjével. A tepsit sütőpapírral vagy többször használatos sütőfóliával kibéleljük és belesimítjuk a piskótatésztát. 12-15 perc alatt megsütjük. Kivesszük, hűlni hagyjuk. A sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla. A piskótalapot három vagy négy egyenlő részre vágjuk. Az első lapot megkenjük a krém egy részével, majd ráhelyezzük a második lapot, ismét megkenjük, és a tetejére helyezzük a harmadik lapot. A maradék krémet kívülről rákenjük, és a tetejét gyümölccsel díszítjük.
A krémhez turmixolunk és átpasszírozunk 80 dkg gyümölcsöt. Összekeverjük a kókusztejjel, hozzáadjuk a kókuszzsírt, xilitet, agar-agart és lassan felmelegítjük. Folytonos kevergetés közben megvárjuk, amíg egyet forr, majd kihűtjük a krémet. Hűtőben legalább két-három órát hűtjük, majd az előkészített piskótalapokat megtöltjük vele.
Meleg gesztenyefelfújt fahéjas meggyszósszal
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
• 25 dkg natúr gesztenyemassza
• 3 evőkanál xilit
• fél csapott kávéskanál őrölt fahéj
• 1 vaníliarúd
• 2 evőkanál kókusztej
• 1 egész tojás
• 2 tojásfehérje
• kókuszzsír a formák kikenéséhez
A meggyszószhoz:
• 25 dkg kiolvasztott fagyasztott meggy
• 1-2 evőkanál méz vagy xilit
• 1 csipet őrölt fahéj
A meggyszószhoz egy kis lábasban feltesszük főni a kiolvasztott meggyet a mézzel és a fahéjjal. Addig főzzük, amíg a leve kicsit elfő. A natúr gesztenyemasszát összekeverjük a xilittel, a fahéjjal, a vaníliarúd kikapart belsejével, a kókusztejjel és az egész tojással. A két tojásfehérjét felverjük kemény habnak és óvatosan összekeverjük a gesztenyekrémmel, vigyázva, hogy ne túl sokat veszítsen a levegősségéből. A kizsírozott felfújtformákat kibéleljük egy-egy korong sütőpapírral, és a papírt is bekenjük kókuszzsírral. A forma helyett használhatunk kizsírozott üvegtálat is. A gesztenyehabot belekanalazzuk, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 22-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk hűlni néhány percig, majd borítsuk ki a formákból egy tányérra, függőlegesen kettévágjuk, és a meggyszósszal tálaljuk. Így mindenki jut egy-egy kis „torta”.
Amit a lisztérzékenyek is bátran ehetnek
Túrórudi-torta
Ehetnek a lisztérzékenyek az ország tortájából?